Professzori kiállás a szenátus döntése mellett

2012.04.03. 21:31
A Semmelweis Egyetem professzorai kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki pozíciót betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét.

Az egyetem honlapján kedden megjelent nyilatkozatot összesen 117 professzor írta alá. Az aláírók között szerepelnek: Kellermayer Miklós, Langer Róbert rektorhelyettesek, a dékánok közül pedig Fejérdy Pál, Mészáros Judit, Karádi István, Noszál Béla, Tóth Miklós. Továbbá Sótonyi Péter az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, valamint az államfő doktori címének visszavonását kezdeményező Doktori Tanács elnöke, Rácz Károly is.

A nyilatkozatban az olvasható: "a Semmelweis Egyetem professzorai teljes mértékben egyetértenek és azonosulnak" az egyetem szenátusának azon döntésével, mely szerint Schmitt Pál kisdoktori címét visszavonták. A tanári kar felsorakozik Dr. Tulassay Tivadar rektor mögött, aki kiállt a magyar és az egyetemes tudományos értékek mellett, a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevét és autonómiáját védve - olvasható a nyilatkozatban.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény szenátusának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonása mellett, mert az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Tulassay Tivadar - aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet - vasárnap az intézmény honlapján jelentette be: lemond az egyetem rektori posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt "a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő" egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját.     A Semmelweis Egyetem erre reagálva azt közölte: egyelőre várják, hogy megérkezzen Réthelyi Miklós hivatalos levele, amelyben a miniszter a felmondási idő kitöltését kérte a rektortól.