Új címere van Józsefvárosnak

2012.04.03. 16:29
Új címere van Budapest VIII. kerületének. A korábbiban egy J betű jelképezte Józsefvárost, amit a heraldika nem is ismert, a mostaniban egy egykapus várra cserélték le.

Leváltották az 1996-ban elfogadott, csücsköstalpú pajzson hordozott J betűt tartalmazó címert Józsefváros képviselői. A váltás oka, hogy az előző címerben számos heraldikai hiba volt, ezeket javíttatta ki Sára Ernő, Ferenczy Noémi díjas grafikus művész. (1996 előtt nem volt Józsefvárosnak saját címere.)

A régi és az új címer
A régi és az új címer

Az újban visszaköszönnek a régi címer színei, hiszen érdekessége, hogy Európában Skóciától Dél-Olaszországig sehol, egyetlen településnek sincs ilyen, óarany és méregzöld színekből álló pajzsa. Ezt a változatot az Európai Heraldikai Bizottság elnöke is jóváhagyta.

Az álló háromszögletű zöld pajzson a pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytornyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel - Pest város jelképével. A pajzs tetején ötlombos arany korona nyugszik.

A teljes új címer
A teljes új címer

A címerpajzsot két oldalról, hátsó lábaikon álló aranyszínű mitikus állatok tartják a karmaik között. A hímoroszlán, Budát jelképezi, vele szemben pedig a Pestet szimbolizáló griffmadár áll. A pajzs alatt zöld színű, aranybélésű szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal.

Melyik a jobb címer?