Nyilvános lesz Orbán szakdolgozata

2012.04.04. 15:03
Az ELTE jogi karának könyvtára nem akarta kiadni Orbán Viktor szakdolgozatát a Népszabadság kérésére, a miniszterelnök azonban intézkedni fog, hogy legyen elérhető. Bár egy korábbi ombudsmani állásfoglalás szerint közszereplők diplomamunkáinak nyilvánosnak kell lenniük, egyelőre úgy tűnik, ez inkább azon múlik, ők maguk akarják-e, hogy elérhetőek legyenek a művek. A Schmitt-ügy miatt pedig egyre több szakdolgozat elő fog kerülni.

Még szerdán felveszi a kapcsolatot az ELTE jogi karának dékánjával Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hogy bocsássák az érdeklődők rendelkezésére Orbán Viktor szakdolgozatát – mondta az Indexnek Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóstáb vezetője. Havasi szerint ők is a Népszabadságból értesültek arról, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtára nem adta ki a lap kérésére Orbán Viktor 1988-as, Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben című diplomamunkáját.

Torgyán esete a példa

A lap szerint az intézmény dékánjának utasítása volt, hogy ne adják ki a dolgozatot, mert az nem nyilvános. A Schmitt-ügy kirobbanása óta már kérték Orbán szakdolgozatát a könyvtárban, ezért a vezetés Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjéhez fordult állásfoglalásért. Péterfalvi megerősítette az egyetemnek írt levelében, hogy az intézménynek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához, írja a Népszabadság.

Torgyán József
Torgyán József
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Más következtetésre jutott 1997-ben az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László. Akkor egy újságíró fordult hozzá, aki meg akarta ismerni Torgyán József 1954-es egyetemi doktori disszertációját, a kari könyvtár pedig a mostani helyzethez hasonlóan nem akarta kiadni azt. Majtényi akkor azt mondta, mivel Torgyán közszereplő, a disszertációt őrző könyvtárnak az információszabadság alkotmányos elve alapján betekintést kell engednie az újságírónak. „A betekintési jog engedélyezése azonban véleményem szerint nem foglalja magában a szakdolgozat kölcsönzésének, lemásolásának jogát” – állapította meg az adatvédelmi biztos.

Előkerülnek a dolgozatok

Ennek azért lehet most a korábbinál is nagyobb jelentősége, mert várható, hogy Schmitt Pál lemondása után számos másik közszereplőnek is téma lesz a szakdolgozata, disszertációja vagy egyéb tudományos munkája. Az Index információi szerint ez kifejezetten fel is merült a kormánypártnál, mint a taktika része, még Schmitt lemondása előtt: akkor úgy gondolták, hogy a plágium súlyát azzal lehetne csökkentetni, ha sikerülne bebizonyítani, valóban nem Schmitt volt az egyetlen, aki akkoriban másolt.

A köztársasági elnök lemondása csak annyiban változtat a helyzeten, hogy már nem az ő megmentése a cél, ettől függetlenül megnövekedett az érdeklődés az egyetemi munkák iránt. A Pécsi Tudományegyetem Gyurcsány Ferenc szakdolgozatát nem adta ki, miután a Pécsi Újság arról írt, az ő szakdolgozatával sincs minden rendben.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A volt miniszterelnök az Index megkeresésére ezután azt mondta, nyilvánosságra fogja hozni a dolgozatot, de pécsi évei óta hatszor költözött, dobozban vannak szakdolgozatai, de amint megtalálja, ki fogja adni azokat.

Orbán és Gyurcsány esetében is azonban egyelőre úgy látszik, egyelőre az ő egyéni döntésük eredménye, hogy meg lehet nézni a dolgozatokat.