no

Orbán sokat lábjegyzetelt

2012.04.04. 19:24 Módosítva: 2012.04.05. 12:06
Orbán Viktor nem teketóriázott, kirakta a honlapjára a szakdolgozatát. Témája 1987-ben provokatív volt, mert a lengyel Szolidaritás mozgalommal és a civil önszerveződés lehetőségeivel foglalkozott. A hivatkozások pontosak.

Orbán Viktor bátor végjegyzete

Egy apró 3-as gurult le a professzor asztala alá. Igyekezett felhívni magára a figyelmet, integetett, és vékony hangján kiabált is, ahogy csak apró torkán kifért: „Professzor Úr, Professzor Úr!” Ám a nagyot halló, kicsit szórakozott idős emeritus kandidátus nem hallotta meg. Hogyan is lehetne meghallani egy apró hármast? Egyáltalán, hallott már valaki valaha bármit, amit egy hármas mondott?

A professzor végigsimította a szakállát, és rosszallóan csóválta a fejét. „Jó, jó ez a szakdolgozat, releváns és tudományos, de sajnos a 3-as végjegyzetet jelölő 3-as slendriánul kimaradt.” A 3-as elpirult az asztal alatt. Az ő izgágasága, sikamlóssága miatt kaphat Orbán Viktor tanuló rosszabb jegyet. Kellett neki kiesnie. Miért nem vigyázott jobban. Már-már sírásra görbült a szája, ami nagy szó egy olyan számtól, amelyiken egyetlen egyenes vonal sincs.

Végül a kis hármas elhatározta, nem hagyja magát. Iszonyú kínok között visszakapaszkodott az asztalra, és a helyére csusszant. Mire a professzor visszajött a szobájába, bánatosan vakarta a fejét: „lám, milyen vén trotty vagyok, az előbb még ezt a hármast sem vettem észre, holott jó, hogy ki nem szúrja most a szemem....” És Orbán Viktor ötöst kapott, és 11 év múlva még miniszterelnök is lett. Aztán 23 év múlva megint!

(Magyari Péter)

Miután az ELTE jogi kara a Népszabadságnak nem adta ki Orbán Viktor szakdolgozatát, a miniszterelnök kirakta a teljes szöveget a honlapjára. Az orbanviktor.hu oldalon elolvasható az egész szakdolgozat (pdf).

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kedden azt ígérte, hogy néhány héten belül kikeresi dobozai közül a sajátját.

A politikusok szakdolgozatainak kutatására azután lett igény, hogy kiderült, Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációja valójában csak fordítás volt, és ezért a Semmelweis Egyetem visszavonta az elnök doktori címét. A botrányba Schmitt Pál belebukott.

szakdolgozat

Orbán Viktor jogászhallgatóként a lengyel Szolidaritás mozgalommal foglalkozott szakdolgozatában, a címe Társadalmi Önszerveződés és Mozgalom a Politikai Rendszerben (A lengyel példa).

1987-ben, a dolgozat leadásakor kifejezetten provokatív döntés lehetett a lengyel ellenállás példáján keresztül civil önszerveződésről írni, például ilyen mondatokkal: „Az állam-párt-egyén hagyományos viszonyrendszerének megbontása a másik feltétel, amely nélkül nem képzelhető el a civil társadalom hosszútávú és garantált fennmaradása.”

A felhasznált irodalmak között még az akkor illegális Beszélő egyik számát is említette, ahogy a hivatkozott források között van Adam Michnik is. Az egykori lengyel ellenzéki tavaly március 15-én az Orbán-kormány elleni tüntetés egyik szónoka volt. Ahogy van egy hivatkozás Jürgen Habermas német filozófusra is, aki tavaly januárban felhívásban így aggódott Orbán kormányzási stílusa miatt: „A mostani nacionalista kormány alatt, amely a kétharmados parlamenti többségét az alkotmánnyal való visszaélésre használja”.

Orbán szakdolgozata tele van hivatkozással, minden idézet idézőjelben van, minden szakirodalmi hivatkozást gondosan lábjegyzetekkel látott el.

Orbán sokat idézett Szabó Mátétól, Gombár Csabától, Fellegi Tamástól, de még Bauer Tamás és Magyar Bálint is szerepelnek az irodalomjegyzékben.