Nyílt levélben védi József Attila szobrát Radnóti özvegye

2012.04.05. 08:13 Módosítva: 2012.04.05. 12:40

Mindig ugyanaz

Mindennap ugyanazon az úton járt. Hajnalban vagy napközben vagy a kora esti órákban, de ugyanott. Néha a pihenőnapjain is végigment az útvonalon.

Még gyerek volt, amikor megtanulta. Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Károlyi, Jászai. Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Károlyi, Jászai. Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Károlyi, Jászai. És ugyanez vissza is.

Decemberben ment nyugdíjba. Öccsénél töltött hosszú heteket, borozgattak, beszélgettek. Évek óta nem volt erre idejük. Amikor visszatért, az első napján villamosra szállt.

Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Jászai.

Érezte, hogy valami nem stimmel. „Hiába, nyugdíjban minden más”, gondolta. Ismét nekifutott. Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Jászai. És ismét. Petőfi, Szabadság, Erzsébet, Lánc, József Attila, Jászai. Újra és újra.

Hazament. Úgy érezte, elvitték negyven évét. Lefeküdt aludni. Az utolsó gondolata ez volt: „na, már csak az kéne, hogy József Attila se”.

- hj -

Nyílt levélben vette védelmébe az Országgyűlés épülete mellett álló József Attila-szobrot Radnóti Miklós költő özvegye, Gyarmati Fanni, írja a Népszabadság.

A szobrot a Kossuth tér átépítésének részeként mozdítanák el mostani helyéről. A levelet Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter is aláírta. Mint mondta, a levelet Gyarmati Fanni javasolta, de a megfogalmazásban segített.

„József Attila művészetét teljesen felesleges politikai huzavonák tárgyává tenni, az mindannyiunké, mindenkié, aki szereti a Szépet, az Értékest. Közös kincs, amit örökségként kaptunk, s kötelességünk továbbörökíteni a következőkre. Nem ismerünk olyan érvet, amely erősebb lenne ennél a kötelességnél, s amely kellő indokul szolgálna ahhoz, hogy a Magyar Országgyűlés épülete közelében emelt szobrát eltávolítsák, vagy akárcsak elmozdítsák. Jó helyen van az ott, a Dunánál" – többek között ezt írták azoknak címezve, akik döntenek a szobor ügyében.