Pécsen nem találták meg Gyurcsány szakdolgozatát

2012.04.05. 13:38 Módosítva: 2012.04.05. 18:05
Leállította Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatának keresését a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karának dékánja. Geresdi István a pecsiujsag.hu-nak azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük.

Vakulás

Két hete volt hátra a nyugdíjig. Negyvenhat éve dolgozott, de ha hozzászámoljuk az éveket, amiket diákként a könyvtárban töltött, több mint hatvan éve ki-be járt, nap nap után az óriási kapun. Intézmény lett az intézményben. Esténként sokszor maradt bent zárás után is, a hátsó polcokat rendezgette, ahova szinte soha senki nem jutott el. Felcsillant a szeme, ha néhanap valaki nekiszegezett egy izgalmasabb kérdést. Megvan a Buch der Lieder? Ó, maga Heine első kötetét keresi? Eredeti nyelven? Ilyenkor úgy érezte, emberére talált, boldogan túrta fel az utolsó polcokat, tudta, percek múlva már büszkén adhatja át a kötetet, amiről kollégái nem is tudták volna, hogy megvan.

A katalógust szinte soha nem használta. Mindennek tudta a pontos helyét, és gyakran mondogatta, mire a katalógusból előkeres valamit, már a kötet is kezében lenne. De más oka is volt. Nem szerette bevallani, de romlott szeme. Vészesen romlott. Maradhatott volna még, az igazgató kérlelte is, de a katalógussal már akkor sem boldogult volna, ha a szükség van rá. Szépen akarta befejezeni. Aznap egy addig sosem látott fiatalember egy bizonyos Hazug Ferenc művét kereste. Zavarba jött. A név ismerős volt, de nem tudta hova rakni. Soha senki nem kereste még. A katalógushoz lépett, erőtlenül. Negyvenhat év után először érezte magát bizonytalannak. Pörgette ujjai között a kartonokat, de csak elmosódott sorokat látott. Hosszú percek teltek el, a fiatalember ujjaival dobolt a pulton. Nincs ilyen kötetünk – nézett fel végül.

Másnap felmondott.

- dg -

Geresdi István a Pécsi Újságnak elmondta: a diplomamunkát munkatársai hosszas keresés után sem találták meg, és mivel nem lát rá esélyt, hogy ezek után fellelhetnék, nem keresik tovább. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A Pécsi Újság hétfőn – azután, hogy Schmitt Pál plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről – egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

„Gyurcsány Ferenc 1984-ben a tanárképzőn a »Balatonfelvidéki szőlészet-borászat« címen, 1990-ben a közgázon »A gazdasági társaságok és a tőzsde működése« címen írt szakdolgozatot” – válaszolta megkeresésünkre kedden a Demokratikus Koalíció szóvivője, Wirsching Viktória. Elmondása szerint Gyurcsány számított a szakdolgozataival kapcsolatos kérdésekre, már a reggeli értekezleten lediktálta a címeket.

A szakdolgozatok példányai Gyurcsány Ferenc birtokában vannak, de egyetemi évei óta már hatszor költözött, és "még mindig vannak olyan könyvei, amik Pécs óta dobozban vannak". Azaz, a szakdolgozatokat elő tudja keríteni, de ez hetekig is eltarthat. Cikkünk megjelenése után Gyurcsány facebook-oldalán nyilvánosságra hozta főiskolai és egyetemi indexének fényképét. A felvétel alapján főiskolai szakdolgozatára jó (4) minősítést kapott Dr. Rizner Dezsőtől, a „Mezőgazdasági ismeretek tanítása II.” című tankönyv szerzőjétől. Közgazdász szakdolgozatára elégséges (2) és közepes (3) osztályzatokat. Az egyetemi indexben az államvizsga-bizottság tagjainak nevei aláírásukból kikövetkeztethetetlenek.

Ha meglesz, nyilvános lesz

Ha megtalálja, nyilvánosságra hozza szakdolgozatait Gyurcsány Ferenc. A politikus egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem fogja kezét-lábát törni, hogy megtalálja dolgozatainak saját példányait, de a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszi a diplomamunkák felkutatása érdekében.

Gyurcsány Ferenc elmondta, jó pár ezer kötetes könyvtára van és a pécsi idők óta hatszor költözött, sok holmi még mindig dobozokban van. A következő napokban, hetekben azonban ki fogja nyitni a dobozokat, és végignézi a polcokon a köteteket. Az egykori kormányfő kifejtette, nem tudja, van-e politikai provokáció vagy szándékosság a mögött, hogy Pécsett nem találják a szakdolgozatát, de ahhoz már hozzászokott, hogy ha a jobboldalnak baja van, a második mondatban eltalálnak hozzá.

A politikus szerint kiszámítható volt, hogy már a köztársasági elnök lemondásának éjszakáján elkezdtek foglalkozni az ő szakdolgozatával.