Túszejtésre gyanakodtak, lerohanták az unokát

2012.04.05. 08:55 Módosítva: 2012.04.05. 09:05

Schumann

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság

176/B/2012                                              Kikerics Ottó          
Ügyintéző: Strohmüller Géza                 Kazincbarcika 3700
Tárgy: Szabálysértési bírság                    Rigójancsi u. 76

Határozat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányságon hivatalból indított szabálysértési eljárás keretében Kikerics Ottót (3700 Kazincbarcika, Rigójancsi u. 76) a különleges rendőri egység utasításának való ellenszegülés miatt

50.000 Ft, azaz ötvenezer forint szabálysértési bírság megfizetésére kötelezem.

A bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell a határozathoz csatolt készpénz-átutalási megbízáson a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság 10095671-170985643 számú, a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára befizetni. Ha a kiszabott bírságot a teljesítési határidőig nem fizeti meg, úgy azt az adók módjára történő végrehajtás szabályai szerint érvényesítem.


Indokolás

Megállapítottam, hogy a terhelt 2012. április 4.-én ellenszegült az anyai nagyanyja tulajdonában lévő Kazincbarcika, 3700, Rigójancsi u. 76. alatti lakóház átvizsgálása során a hozzá intézett rendőri felszólításnak. A megyei rendőrfőkapitányság készenléti egységeinek beavatkozása során a földön fekvő, hiányos ruházatú terheltet az intézkedő rendőrök felszólították, hogy nevezze meg magát. A terhelt azonban nem közölte a nevét. Ez alól az a körülmény sem menti, hogy a fején fejhallgató volt, amit a kényszerintézkedés miatt nem volt módja levenni. Az eljárás feltárta, hogy a terhelt egy zongoraművet hallgatott (Robert Schumann, F-moll, Op. 14, ea: Grigorij Szokolov), ám annak hangereje az utasítás észlelésében nem akadályozhatta.

Miskolc, 2012. április 5.

ph                                                         Vereckei Csaba dandártábornok, rendőrkapitány
(MG)

Kommandósok rohamoztak meg egy lakást Kazincbarcikán, mivel azt feltételezték, hogy a házban tartózkodó idősebb asszonyt fogva tartja az unokája. A rohamot azért kezdték meg, mert hiába szólongatták hangosbemondón a házban levőket az utcáról, bentről senki sem válaszolt.

A Blikk cikke szerint a fegyveresek a földre teperték, majd a rendőrségre vitték az alsónadrágot viselő unokát, ahol ott percek alatt kiderült, szó sem volt túszejtésről. A rendőrök azonban nem kértek bocsánatot a halálra ijesztett családtól, hanem ötvenezer forintra megbüntették a férfit, mert szabálytalanul viselkedett az akció során.

A kommandósok a razzia közben arra szólították fel a férfit, hogy kezeit mutatva feküdjön a földre és mondja meg a nevét, de az utóbbi felszólítást nem teljesítette, mivel feltételezhetően megzavarodott az ajtót berúgó fekete ruhás fegyveres rendőrök láttán.

A félreértést az okozta, hogy a házban élő nagymama elment Egerszalókra és egyik rokona nem tudta telefonon utolérni. Mikor ez sikerült, a nagymama hiába próbálta megnyugtatni a rokont, a hozzátartozó furcsának találta az idős asszony hangját, ezért riasztotta a rendőröket. A rendőrség felhívta a nagymamát, aki hiába mondta, hogy jól van, azt gyanították, túszul ejtette az állítólag kórosan gátlásos unokája.

A helyzet odáig fokozódott, hogy egy járőrautó, két csapatszállító jármű, két tűzoltóautó, valamint orvos érkezett a nagymama házához. Lezárták az egész utcát és hangosbemondón szólongatták a bent lévőket, de a nagymama már aludt, míg az unoka fülén fejhallgató volt, így egyikük se hallotta a rendőröket, akiket pedig már az egész utca figyelt odakint. Mivel választ nem kaptak, a biztonságiak végül akcióba lendültek.