Volt főnökét zsarolta a segédmunkás

2012.04.05. 12:12 Módosítva: 2012.04.05. 12:48
A szegedi ítélőtábla jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta azt a férfit, aki munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetve több százezer forintot csalt ki egy építési vállalkozótól.

Ellenőrzés

– Jó napot, Kokovecz János vagyok, munkaügyi ellenőrzés, felszólítom hogy működjön együtt.
– Ööö, jó napot, persze, Kovács Ferenc vagyok, az építkezés vezetője, hozom az irodából a papírokat.
– Azt hiszem, Kovács úr, arra semmi szükség.
– Hogyhogy? Hát nem a papírokat akarja látni?
– Papírokat? Maga szerint papírokért utaztam ide?
– Én azt hittem. A korábbi ellenőrök először a papírokat akarták megnézni, aztán felsorakoztatták az embereket, hogy mindenki be van-e jelentve.
– Kovács úr, nem azért jöttem, hogy ártsak magának. A megyei munkaügyi központ küldött, mert bejelentést kaptunk, amihez érdekes fényképeket csatoltak az itt dolgozó afrikai, – ugye érti, afrikai – munkásokról, meg az életveszélyes munkakörülményekről. Arra gondoltunk, hogy némi méltányos készpénzfelajánlás ellenében eltekintünk az eljárás lefolytatásról, amennyiben megígéri, hogy a jövőben betartják a munkajogi előírásokat.
– Afrikai? A négerekre gondol? De hát azok nem itt, hanem szemben, a raktárépítkezésen dolgoznak! Itt a városi ügyészség új épülete épül, csak rabok dolgoznak, látja, azért van a telek körül szögesdrót, meg ott oldalt az őrök.
– Jé, tényleg! Elnézést, úgy látszik elnéztem a címet, akkor megyek is.
– Minden jót, ugorjon be ha megint erre jár!

(MG)

A hét osztályt végzett, korábban többször büntetett Kokovecz János építőipari cégnél dolgozott segédmunkásként, így tisztában volt a szegedi építési vállalkozó anyagi helyzetével és a vállalkozásoknál folyó munkavédelmi hatósági ellenőrzésekkel is.

2009. április 28-án – személyazonosságát elhallgatva, magát a munkavédelmi felügyelőség munkatársának kiadva – felhívta őt, és közölte vele, hogy a vállalkozás egyik építkezésről fényképei vannak, valamint tudomása van munkavédelmi és az alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos problémákról is. Felajánlotta: ha egy órán belül kap 250 ezer forintot, elsimítja az ügyet.

A vállalkozó közölte: csak kétszázezret tud fizetni, amibe a vádlott beleegyezett, majd megbeszélték, hogy a pénzt a vádlott titkárnőjének kell átadni. A cégvezető a megegyezés szerint fizetett is.

Néhány hónappal később, június 26-án ismét felhívta a vállalkozót, és közölte, újra van egy feljelentés, melyet ezúttal 150 ezer forint ellenében tudna elintézni. Kokovecz János ekkor már azzal is kecsegtette a férfit, hogy a panelprogramban is tud munkát szerezni vállalkozásának. Aznap még többször is hívta a cégvezetőt, aki időközben a rendőrséghez fordult, így a pénz átadásakor a nyomozók elfogták az összegért érkező nőt, aki a Kokovecz János testvére volt, és elmondása szerint semmit nem tudott arról, milyen célból, kitől vesz át pénzt.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta, valamint 250 ezer forint összegig vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.