Négyes gyilkosság Kulcson

2012.04.06. 09:49 Módosítva: 2012.04.06. 15:07
A Terrorelhárítási Központ elfogta azt a 24 éves férfit, akit a kulcsi négyes gyilkossággal gyanúsítanak. H. Csanád Jutas a gyanú szerint az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját ölte meg bozótvágóval, nővérét, anyját és egy rokonát pedig megsebesítette – jelentette be a helyszínen Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Felröppent, hogy a gyilkos túszokat is ejtett, de ezt később a rendőrség cáfolta. A TEK sajtótájékoztatója után a kamerák előtt tették át az egyik kocsiból a másikba a sérült gyanúsítottat.

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a kulcsi focipálya melletti sajtótájékoztatón elmondta: a férfit a keresés megkezdése után 20-30 percen belül találták meg, és a faluhoz közeli mocsaras területen fogták el. Egy bozótba fekve bújt el, volt nála egy bozótvágókés és egy kés, de nem tanúsított ellenállást.

Nem szokványos eljárás

A gyanúsított nem életveszélyesen, de komolyan megsérült, ezért kórházba szállították. H. Csanád Jutast, aki egy terepmintás nadrágot és egy fekete pólót viselt, az újságírók szeme láttára helyezték át az egyik TEK-es autóból a másikba. A jobb lába be volt fáslizva, a fején csuklya volt, bár előzőleg a sajtótájékoztatón Hajdú még azon nevetett, hogy nincs rajta maszk, mivel nehezen vesz levegőt, de ha az újságírók szeretnék, tesznek rá egyet. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy szokványos-e, hogy így megmutatják a gyanúsítottak, Hajdú ingerülten azt mondta "elnézést, hogy meg akartuk mutatni önöknek". (A rendőrségi törvény szerint "a sérült, beteg vagy más okból sürgős orvosi ellátásra szoruló fogvatartottat orvosi ellátásban kell részesíteni", de a jogszabályban nem szerepel, hogy haladéktalanul.)

Garamvölgyi László korábban egyértelművé tette, hogy túszejtésről nem volt szó. A rendőrség szerint kizárható, hogy leszámolás vagy üzleti nézeteltérés állt a háttérben. Az elsődleges adatok arra utalnak, hogy egy családi veszekedés vezetett a mészárláshoz.

Helyiektől származó információink szerint a 24 éves fiatalember egy dolgos, szorgalmas, normális életvitelű, bár egy kicsit zárkózott család tagja volt, aki "bekattanhatott". Apja építési vállalkozó volt. Az egyik szomszéd azt mondta a gyanúsítottról: tudomása szerint nem járt dolgozni, számítógépes munkákat próbáltak neki szerezni otthonra.

A 24 éves férfi az apját, a nagyszüleit és a bátyját gyilkolta meg Hegyalja úton lévő családi házukban. Mint Garamvölgyi László elmondta: a házból kijövő gyanúsított a kezében lévő nagy méretű bozótvágóval megsebesített egy járókelőt is (hírek szerint lánytestvére barátját), aki éppen a ház előtt ment el. Később az utcán megsebesített férfi értesítette a rendőrséget. Rajta kívül a kórházba szállított sérültek között van a férfi nővére és édesanyja is. Egyelőre egyikük sincs kihallgatható állapotban.

A rendőrség szóvivője azt mondta, a gyilkos szúró- és vágóeszközöket használt, az elkövetés brutális volt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette, hogy négy embernél csak a halál beálltát tudták megállapítani, hárman súlyosan megsérültek, őket Budapestre, Székesfehérvárra és Dunaújvárosba szállították.

A mentőhelikopterrel a budapesti Állami Egészségügyi Központba szállított sérült életveszélyes állapotban van és hamarosan megműtik – tudta meg az MTI a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletesétől.

A helyszínre érkezett a Terrorelhárítási Központ (TEK) készültségi szolgálata is. Tudósítóink kilenc autót számoltak össze. A polgármesteri hivatalnál gyülekeztek, majd bementek a házba. Később erősítés is érkezett, golyóálló mellényes, gépfegyveres kommandósok is voltak a háznál.

A rendőrség a helyszínelés után körözést adott ki és honlapján megjelentette H. Csanád Jutas fényképét is. 135 rendőr fésülte át a környező településeket is, értesítették a vízirendészetet és helikopterrel is keresték a menekülő gyanúsítottat.

Az egyik szomszéd, Hideg Edit elmondta: délelőtt egy vérző fejű embert látott kijönni a házból, aki segítséget kért egy másik szomszédjától.


Kulcs nagyobb térképen

Kiss Csaba polgármester megerősítette, hogy egy átlagos családban történt a többszörös gyilkosság, de feltételezései sincsenek arról, hogy mi vezetett idáig.

Az utca egyik lakója az Indexnek azt mondta: nem vett észre semmit az éjszaka, a kutyák sem ugattak. Őt is meglepte, amikor reggel sorra jöttek a szirénázó mentőautók, rendőrök és egy helikopter is körözött fölöttük.

Az Indexnek Edelényi Gábor, a helyi televízió, a TV Kulcs főszerkesztője azt mondta: a család egy kilencvenes évek végén elkövetett szocpolcsalás miatt vált közismertté, a családfő állítólag börtönben is volt emiatt korábban.

Az akkori sajtóhírek szerint 2000-ben egy kulcsi vállalkozó nehéz szociális helyzetűeket vett rá arra, hogy lakásaikat adják el neki, és azt ígérte, hogy szociálpolitikai támogatásukat felhasználva társasházakat épít számukra. A házak nem készültek el, az egykori lakástulajdonosok közül pedig sokan fedél nélkül maradtak. Most a helyszínen az Index tudósítójának egy helybeli lakos azt mondta: nem régen költözött be két család egy újonnan átadott ingatlanba a Hegyalja út végén.

A 2600 lakosú Kulcs Fejér megyében, a Duna jobb partján, Rácalmás és Adony között található. A község az elmúlt év elején sokat szerepelt a hírekben, mert megcsúszott a löszös talaj a Duna-parton és közel száz lakóház rongálódott meg vagy vált életveszélyessé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport