Perelhetik a melegek a rendőrséget

2012.04.08. 12:27 Módosítva: 2012.04.08. 12:55
"Ellentüntetőkre már nincs is szükség: a Budapest Pride résztvevőinek diszkriminációjáról gondoskodik a rendőrség" című közleményében ítéli el a jogvédő szervezet azt, hogy a rendőrség betiltotta a melegfelvonulást.

"A Magyar Helsinki Bizottság szerint az idén nyárra tervezett Budapest Pride-on részt venni kívánóknak nem csak a gyülekezési jogát sérti, hanem súlyosan diszkriminálja is őket a rendőrség döntése, amely a közlekedés érdekére hivatkozva megtiltja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség felvonulásának megtartását a Budapest Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalon" – olvasható a jogvédő szervezet honlapján.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a Budapest Pride felvonulást megtiltó határozat alapján egyértelmű, hogy a közlekedés más úton való biztosításának lehetetlenségére hivatkozás csak ürügy. A közleményben kitérnek arra, hogy a tiltó határozat szinte szóról-szóra ugyanazt az indokolást használja az Andrássy út lezárása által okozott közlekedési problémák megoldhatatlanságának bizonyítására. Arról pedig a Fővárosi Bíróság a tavalyi felvonulás tiltását hatályon kívül helyező döntésében kimondta: nem fogadható el annak igazolására, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható.

Komikumba hajlóan felháborítónak tartják, hogy néhány hónappal az Andrássy úton lezajlott százezres békemenet rendőrségi tudomásulvétele és sikeres közlekedési biztosítása után a határozat arról beszél, hogy csupán "1500ember gyülekezése és a menet haladása során a keresztirányú forgalom akadályoztatva lenne. Az Andrássy út teljes forgalmát, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát az átvonulás teljes időszakában terelni kell, mely több órás forgalomkorlátozást jelent."

Ugyanilyen nevetségesnek tartják azt az indoklást is, hogy trolibuszokat csak "környezetvédelmi szempontok alapján korszerűtlen, nagymértékben környezetszennyező diesel meghajtású buszokkal" lehetne kiváltani.

A Helsinki Bizottság figyelmeztet: az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetést követ el, aki valamely személyt vagy csoportot szexuális irányultsága, vagy nemi identitása miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesít, mint más, összehasonlítható helyzetben lévő személyt vagy csoportot, a rendőrség pedig szerintük ezt teszi.

A Helsinki Bizottság a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal egyeztetve ajánlja fel a segítségét azoknak, akik eljárást kezdeményeznének az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, vagy az egyenlő bánásmódhoz való joguk megsértése miatt személyiségi jogi pert indítanának, amelyben a bíróság a rendőrséget akár nem vagyoni kár megfizetésére is kötelezheti, hogy a felvonulók jogorvoslatot szerezzenek az őket ért hátrányos megkülönböztetésre.