Fellázadt a KDNP

2012.04.10. 17:15
Nem támogatja a KDNP azt a fideszes javaslatot, amely kimondaná, hogy a parlamenti képviselők a következő ciklustól képviselőségük mellett más kereső tevékenységet nem végezhetnének. A Fidesz Kövér László tekintélye miatt állt ki a javaslat mellett. A KDNP nem ért egyet a képviselői fizetésekre vonatkozó javaslatokkal sem.

Az ideiglenes köztársasági elnökként a Fidesz kedd reggeli frakcióülésén részt vevő Kövér László tekintélye is közrejátszott abban, hogy a fideszes képviselők – három tartózkodót kivéve – egyöntetűen támogatták, hogy 2014-től a parlamenti mandátumot csak teljes összeférhetetlenséggel lehessen betölteni.

A Kovács Zoltán fideszes képviselő neve alatt, az Országgyűlési törvényhez benyújtott módosító javaslat szerint a következő ciklus parlamenti képviselői semmilyen kereső tevékenységet nem végezhetnének, csak és kizárólag főtevékenységükből, a parlamenti fizetésükből kellene finanszírozniuk megélhetésüket. A fideszes javaslat szerint a képviselői összeférhetetlenség a köztársasági elnökre vonatkozó jelenlegi szabályozással lenne megegyező, amely egyetlen kivételt tartalmaz. A képviselők is csupán szerzői jogi oltalom alá eső tevékenységet, tehát írói, kutatói munkát végezhetnének mandátumuk időtartama alatt.

A kétharmados támogatást igénylő szabályozás támogatottsága Kövér hathatós fellépése ellenére egyelőre kétséges, mert a KDNP nem hajlik arra, hogy belemenjen az összes mellékes feladását jelentő döntésbe. Több KDNP-s képviselő a hétfő esti szavazás előtt már arról beszélt az Indexnek, hogy biztosan nem szavazzák meg a fideszes javaslatot. A KDNP szerint ugyanis vannak olyan foglalkozások - például mérnök, orvos -, amelyet ha nem gyakorolhat egy parlamenti képviselő, akkor veszélybe kerülhet az egzisztenciája, a képviselőség után ugyanis már nem tudja folytatni eredeti szakmáját.

A Fidesz így abban reménykedik, hogy az álláshalmozást rendszeresen ostorozó Jobbik a javaslat mellé áll. Az ellenzéki szavazatokkal kiegészülve ugyanis nem is lenne szükség a teljes KDNP-frakció támogatására a kétharmados törvény megszavazásához. A Fideszben ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a Jobbik egyes képviselői, többek között Gaudi Nagy Tamás parlamenti állásuk mellett intenzív ügyvédi munkát is folytat, ami kétségessé teszi, hogy az ellenzéki párt azonnal és egységesen csatlakozik a Fidesz-javaslathoz.

A KDNP azonban nem csupán a teljes összeférhetetlenséget kritizálja, kifogásolják a képviselői fizetésekről szóló javaslatokat is. Ezt szintén az Országgyűlésről szóló törvény szabályozná, amelyet március közepén nyújtotta be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője több kormánypárti képviselővel együtt.

Rubovszky György KDNP-es képviselő – aki korábban a képviselői javadalmazással foglalkozó parlamenti albizottságot vezette – az Indexnek hétfő délután azt mondta: valóban változtatna a KDNP a képviselői javadalmazásról szóló javaslat néhány pontján. Rubovszky szerint nem a Fidesszel, hanem a törvényjavaslat benyújtóival vannak vitáik. A benyújtók között pedig több fideszes képviselő mellett Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető is szerepel.

Egy KDNP-s politikus szerint a kisebbik kormánypárt egyik fő kifogása, hogy a képviselői fizetéseknél a helyettes államtitkári illetményt vennék alapul. A helyettes államtitkárok azonban emellett lakást és autót is kapnak, mégpedig azért, mert rájuk is vonatkozik a teljes összeférhetetlenség. Vagyis a KDNP szerint, ha hétfő este megszavazzák a teljes összeférhetelenséget kimondó javaslatot, akkor az lenne igazságos, ha minden olyan juttatás járna a képviselőnek is, ami a helyettes államtitkároknak is jár. A politikus hozzátette: a KDNP-s képviselők azonban nem lakást és autót akarnak kapni, inkább azt szeretnék elérni, hogy a parlament ne mondja ki a teljes összeférhetetlenséget.