Rogán az LMP-t faragja

2012.04.10. 13:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány örömmel válaszolt Rogán napirend előttijére, szerinte az LMP kezdeményezése azért bukott el, mert a szocialisták is aláírták. Bezzeg amikor a Fidesz gyűjtött aláírásokat 2008-ban, azt "egymillióan írták alá". Példanélkülinek nevezte, hogy a népszavazáson 3,3 millióan támogatták a Fidesz kérdéseit. Ő is kitért rá, hogy az LMP az Orbán-kormány elleni akciónak minősítette a népszavazást, amely így duplán elbukott. Végül a kormány nemzeti konzultációit dicsérte, és még a békemenetet is felemlegette. Azzal zárt, hogy az LMP hatszáz forintos órabérért alkalmazott aláírásgyűjtőket.

    02
  • Az LMP népszavazási kezdeményezésének legizgalmasabb momentumai:

    • Négy kérdésről írták ki a munkavállalók érdekeinek védelmében
    • 200 ezer helyett körülbelül 160 ezer aláírást gyűjtöttek
    • Az LMP szerint a sikertelenség ellenére is ki lehetne írni a népszavazást
    • Kósa Lajos (Fidesz) szerint ha valaki kap egy egyest, lehet szidni a tanárt, de okosabb hazamenni, és elgondolkodni
    • Az utolsó országos népszavazást 2008-ban rendezték a Fidesz kezdeményezésére
  • "Ez nem véletlen" - mondta Rogán, mert szerinte a kérdések politikai jellegűek voltak. Hiszen a kormány részletes egyeztetést folytatott az új Munka törvénykönyvéről. Amely, ezek szerint az új munkahelyek teremtését szolgálja. "Érdemes talán arról is beszélni, hogy volt olyan kérdés, amely a szociális juttatások körének bővítését célozta" - mondta Rogán, aki szerint valójában a nép szigorítani akarja a juttatásokat. "Ha már az őszinteségről beszélünk, mondjuk ki őszintén. Az LMP népszavazási kísérlete nem a választókról szólt" - mondta Rogán, aki elégedett azzal, hogy ezek szerint csak 160 ezer ember elégedetlen a kormánnyal. Szavaiból kiderült, hogy a Fidesz nem fogja támogatni a népszavazás kiírását a parlamentben.

    01
    Fotó: Huszti István
  • "Különös tisztelettel köszöntöm elempés képviselőtársaimat" - kezdte napirend előtti felszólalását Rogán Antal. Mint mondta, mindenkinek joga van népszavazást kezdeményezni, de a kezdeményezésről a nép mond ítéletet. Arról, hogy a népszavazás valóban róluk szól, vagy csak egy párt érdekeit szolgálja, legalábbis Rogán szerint. A cikizést azzal folytatta, hogy az LMP kevesebb aláírást gyűjtött két hónap alatt, mint ahány szavazatot kapott 2010-ben. "Ebből látszik, hogy ezek a kérdések nem csak a magyar emberek figyelmét nem keltették fel, hanem az ellenzék szavazóiét sem" - mondta.

  • Mivel Kövér László ideiglenesen köztársasági elnök, így a héten Lezsák Sándor elnököl, egészen az új köztársasági elnök megválasztásáig. A kormánypárti képviselők tapssal fogadták a fejleményt.

  • Hagyományosan csak hét interpellációra van idő, és a kormánypártok öninterpellációikkal mostanában rendre kereten kívül szorítják a Jobbikot. Ám ez most annyira nem szegte a kedvüket, hogy még a tizedik helyre is van jelentkező. Nyolcadikként Egyed Zsolt kérdezhet a földspekulánsokról, kilencedikként Bödecs Barna arról, hogy miért importból újítják meg a a budapesti buszokat, Staudt Gábor pedig Afganisztánról, amely szerinte veszett ügy.

  • A valódi kérdésekhez az elempés Szabó Rebeka és Szél Bernadett közös interpellációjával térünk vissza, ők az ésszerűtlen közmunkával, közpénzből finanszírozott természetkárosításról kérdezik majd a belügyminisztert. A szocialista Tóth Csabát az érdekli, hogy sikerült-e már elvenni a rokkantak ellátását. Párttársa, Nyakó István a kormány lelkiismerete felől érdeklődik.

  • A héten egy volt pártelnök, a szocialista Hiller István nyitja az interpellációk sorát, a felsőoktatási integrációról kérdezi a nemzetierőforrás-minisztert. Másodikként a jobbikos Szilágy György kérdezi, hogy "így építkezik a FÖMI?". A FÖMI, ha nem tudnák, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, tehát valójában Fömi, amely, ezek szerint, építkezik. A kormánypártok tavaszi szokásuk szerint két öninterpellációval rabolják majd az időt.

  • A magyar televíziózást megelőzve Rogán Antal a parlamentben is meghonosítja a roast műfaját, napirend előtt az LMP bukott népszavazásával fog élcelődni. A szocialisták vezérszónoka, Gúr Nándor "Húsvét másként" címen beszél majd, meglátjuk miről. Utána az elempés Szabó Rebeka viszi tovább múlt heti témáját, "Kié is lesz a magyar föld?", kérdezi. A kereszténydemokrata Harrach Péter pedig egy igaz ember rehabilitálásáról beszél majd.

  • Profizmus a parlamentben

    Amatőr státusból profivá érhetnek a parlamenti képviselők, ha a kormánytöbbség kedden elfogadja Kovács Zoltán javaslatát. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorításával a képviselőknek más kereső foglalkozásuk nem lehet, és semmilyen más munkáért nem kaphatnak pénzt. Szigorítják a szabálysértési törvényt és a polgári perrendtartás szabályait is, szerdán pedig megkezdik a vitát a járások felállításáról.