Pálinkás megszólalt Schmitt-ügyben

2012.04.10. 07:33

A Népszabadságnak adott interjúban Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke határozott tagadó választ adott arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy a kilencvenes évek elején etikailag elfogadható lett volna egy dolgozat több mint 90 százalékos szószerinti egyezése. "Ez, amióta tudomány a tudomány, elképzelhetetlen és elfogadhatatlan" – jelentette ki. Pálinkás szerint az ilyen szakmai munkákban a hivatkozásokat pontosan fel kell tüntetni, és idézni ilyen terjedelemben egyébként sem szokás. "Az, hogy egy dolgozat forrásmegjelölés nélkül ilyen mértékű szövegazonosságot mutat, nyilvánvalóan nem lehet a véletlen műve, és a vétséget nem pótolja a források irodalomjegyzékben való feltüntetése" – tette hozzá.

Schmitt Pál plágiumügyében Pálinkás még március 28-án közleményben reagált a tényfeltáró bizottság jelentésére. Ebben is hibáztatta már Schmitt Pált, mikor azt írta: "A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért nyilvánvalóan mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek". Ugyanakkor politikai indíttatásúnak nevezte az ügyet. A kedden megjelent Népszabadság-interjúban is megismételte az MTA-elnök, hogy szerinte politikai indíttatású ügyről van szó.

A lap arról is kérdezte Pálinkást, hogy a tudománytörténetben ismert és leleplezett csalásokat hogyan kezelte a tudományos közösség, és hogyan fogadták lebukásukat az érintettek. Pálinkás szerint a tudományos életben mások eredményeinek sajátként való feltüntetése a legsúlyosabb vétségek közé tartozik, ez minden esetben a tudományos életből való kizárással járt, és akikről kiderült, hogy szándékosan ilyet követtek el, azokat a szakma megbélyegezte. "Az érintettek első reakciója legtöbbször az igazukhoz való ragaszkodás volt, de hosszabb-rövidebb idő után belátták tévedésüket, s azt hogy az ellenkezésnek nincs semmi értelme" – fogalmazott az MTA elnöke.

A Népszabadság kérdezte Pálinkást Lázár János Fidesz-frackióvezető múlt heti felszólalásával kapcsolatban is. Múlt hétfőn a parlamentben Lázár hosszasan bírálta a magyar tudományos életet, amiért nem vizsgálta felül a rendszerváltás előtt szerzett doktori címeket, és közölte: elvárja a tudomány világától, hogy "nézzen szembe az ötven évvel, hogy tisztítsa meg magát". Pálinkás azt mondta: nem érzi magát megszólítva. "Várom, hogy midenki lehiggadjon. Utána minden konkrét és megalapozott gyanút az érintett intémények biztos, hogy kivizsgálnak" – mondta. Pálinkás szerint "nem a tudomány, vagy az Akadémia elleni támadásokról volt és van szó, hanem arról, hogy a politikusok valójában egymást támadják".

Pálinkás arra a kérdésre, hogy elfogadna-e egy esetleges felkérést a köztársasági elnöki tisztségre, azt válaszolta: "Hadd ne fogadjunk erre!"