2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Szlovénia 0

Elveszik a pánikgombot a siófoki idősektől

2012.04.11. 08:49

Közel száz egyedül élő, idős embertől veszik vissza a napokban Siófokon a nyomógombos riasztókészüléket, mert a siófoki kistérségi társulás megszüntette a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, írja a sonline.hu. Ez egy ideig kötelező szolgáltatási forma volt minden tízezer lakos feletti kistérségben, de mára kikerült a kötelezően ellátandó feladatok közül. A sonline.hu megkeresésére a siófoki városháza azt közölte: „a kistérségi társulás döntött a szolgáltatás megszüntetéséről, mivel az állami finanszírozás csökkent, és több település nem tudja vállalni a megnövekedett fenntartási költségeket”.

Az üggyel februárban foglalkozott – kistérségi társulás január 26-i döntése után – a siófoki képviselő-testület. Az erre az ülésre készített előterjesztés szerint 2012-ben az állam nem biztosít fedezetet a jelzőrendszeres segítségnyújtásra, pályázaton lehet nyerni támogatást rá. 2012-re 2,5 millió forint támogatást ítéltek meg Siófoknak, ami kevesebb a tavalyinál; a városnak 2,1 millió forintot kellene hozzájárulásként biztosítani.

"Önként nem adom, vegyék ki a nyakamból!" – mondta a sonline.hu-nak a siófoki Gyulai Károlyné, aki azt mesélte, volt már úgy, hogy elesett, rosszul lett, és nem tudott volna elmenni a telefonig. "Nem szórakozásból kaptuk ezeket a készülékeket, idősek, betegek vagyunk, nehezen mozgunk. Kaptunk egy levelet, hogy adjuk vissza. De mi lesz velünk akkor azután?" – kérdezte. Az idős asszony a nyugdíjából nem tudja megvenni a készüléket. A 83 éves Somos Ferencné a lapnak így nyilatkozott: "Az élet engem arra tanított, hogy aki megoldást keres, az talál. Ezt ajánlom a döntéshozók figyelmébe is."