Hatályon kívül helyezték a mohácsi uzsorások ítéletét

2012.04.11. 11:59

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Pécsi Törvényszék szerdán annak a két férfinak az ügyében, akiket korábban letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak, mert 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak Mohácson és környékén. A Saághy Ferenc bíró vezette büntetőtanács indoklása szerint az első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróságon megsértették az eljárási szabályokat azzal, hogy az ítéletet nem az az összetételű tanács hozta meg, mint amelyik a tárgyalást tartotta. A Pécsi Városi Bíróságot új eljárásra kötelezték.

A bíróság tavaly júliusban Sz. Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, G. Tamást pedig emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sz. Sándort 8 év börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre, G. Tamást 9 év fegyházbüntetésre és 1,5 millió forint mellékbüntetésre ítélték, valamint elkobozták a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt.

A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha az adósok határidőre nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos, vagy milliós tartozás lett. A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá az embereket a pénz átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását.

Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás. Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét, és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy évek óta vannak előzetes letartóztatásban, és kiskorú gyermekről gondoskodnak. Ügyük a fellebbezések miatt került a Pécsi Törvényszékre.