Orbán Viktor találkozott a vezető rabbival

2012.04.11. 19:22 Módosítva: 2012.04.11. 19:25

Orbán Viktor és Semjén Zsolt szerda délután parlamenti hivatalában fogadta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját, közölte az EMIH.  A miniszterelnök – megismételve keddi parlamenti felszólalását – arról biztosította a vezető rabbit, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmények között garantálni fogja, és nem engednek teret a szélsőséges indulatok elszabadulásának. A közlemény szerint a találkozón Köves Slomó kifejtette, mennyire fontos ebben a kérdésben, hogy egyértelmű határvonalakat húzzanak meg, és milyen súlya van a közösség szemében a szimbolikus értékű szavak mellett a tetteknek is.

Április 3-án Baráth Zsolt jobbikos képviselő a parlamentben a tiszaeszlári vérvád középkori babonáját felélesztve rituális gyilkossággal vádolta a zsidó közösséget. Az antiszemita kijelentések ellen az LMP és az MSZP is tiltakozott, másnap a kormány is elítélte a beszédet.

Az EMIH az eset után közleményben kérte a demokratikus parlamenti pártokat közös vizsgálóbizottság felállítására és a súlyos uszítás elítélésére. Steiner Pál szocialista képviselő javaslatát a parlament 300 igen, 45 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el (nemmel hét fideszes politikus és a Jobbik-frakció voksolt, két fideszes tartózkodott). A képviselő javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök válaszbeszédében méltatta, és kijelentette: a kabinet "garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is"

Az ügyben Köves Slomó szerdán feljelentést is tett, amely kedden érkezett az ügyészségre. Szerdán közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az EMIH közleménye szerint a miniszterelnöknél tett látogatáson Köves Slomó emlékeztetett rá, hogy hasonlóan súlyos uszításra a parlament falain belül 70 éve nem került sor, ezért is nagy a jelentősége a miniszterelnök kiállásának, és a demokratikus pártok minimális konszenzusának ebben a kérdésben.

A találkozó résztvevői egyetértettek, hogy az antiszemitizmus kérdése nem lehet politikai hovatartozás kérdése. Köves Slomó hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem elsősorban nem a zsidó közösségek feladata, hanem az össz-társadalomé. Véleménye szerint a múlt heti eset a jéghegy csúcsa, az Országházban sorozatosan hangozhattak el következmények nélkül rasszista felszólalások az elmúlt időben.

A megbeszélésen felmerültek még további – a zsidó közösségi-felekezeti – élettel, a sokszínű zsidó kulturális és vallási élettel kapcsolatos kérdések is. A miniszterelnök Peszach alkalmából köszöntötte a magyar zsidó közösséget.