Visszavonják lemondásukat a szigetszentmiklósi osztályfőnökök

2012.04.12. 16:27
Valamelyest lenyugodtak a kedélyek abban a szigetszentmiklósi gimnáziumban, ahol az elmúlt napokban az igazgatói kinevezés miatt fellázadtak a tanárok, diákok és a szülők. A nevelőtestület egyértelmű elutasítása, a rendőrség kihívásával tarkított szülői fórum, és a szerdai demonstráció ellenére az ideiglenesen kinevezett igazgató még nem tudja, hogy újra pályázik-e a posztért. Mede Norbert nem akar mást, mint hogy rendben befejeződjön a tanév.

A furcsa igazgatói kinevezés miatt került reflektorfénybe az elmúlt napokban a szigetszentmiklósi Batthány Kázmér Gimnázium. Miután újra kell pályázni az államhoz átkerült valamennyi megyei fenntartású iskola igazgatói posztjára, március végén a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) érvénytelenné nyilvánított valamennyi pályázatot. A legtöbb iskolában a korábbi igazgatót jelölték ki arra a négy hónapra, amíg lezárul az új pályáztatás, de a szigetszentmiklósi elitgimnázium élére Mede Norbertet, az iskola magyar-történelem szakos tanárát nevezte ki a PMIK, annak ellenére, hogy az igazgatói posztra kiírt pályázaton Mede pályázatát a tantestület 40:2 arányában elutasította a korábbi megbízott igazgató, Czita Zoltán javára.

A szigetszentmiklósi gimnáziumba járó diákok szülei egy múlt heti – rendőri jelenléttel kísért – fórumon azzal fenyegetőztek, hogy amíg le nem mond az igazgató, nem engedik a gyerekeiket iskolába. Szerdára a szülők egy része végül elvetette az ötletet, amelyet a Szülők Tanácsának elnöke sem tartott a legmegfelelőbb eszköznek.

Mede Norbert kedden levélben szólította fel a szülőket és a tanárokat, hogy szerdán mindenképpen folytatódni fog a tanítás, de amelyik szülő nem engedi iskolába a gyerekét, azoknak a következményeket vállalniuk kell. Szerda reggel aztán az igazgató megkérte az osztályokat, hogy írják fel azokat, akik nem tartózkodnak az iskola épületében. Kérésére csak 1-2 osztálytól érkezett lista a hiányzó diákokról, de az ötletet később elvetette, mert a hiányzók pontos számát a digitális naplóból is meg lehetett tudni. (Szerdán egyébként az iskola 672 tanulójából a szokásos 40 körüli hiányzó helyett 99-en nem voltak az iskolában.)

Mede Norbert az Indexnek elmondta, az összeírást nem azért kérte, hogy a hiányzókkal szemben később retorzióval éljen, csak fel szerette volna mérni, hányan nem mentek be, és hogy ezért "be kell-e avatkozni", azaz osztályokat kell-e összevonni.

Aznap még a nevelőtestületnek is összehívtak egy értekezletet, amelynek egyes tanárok szerint semmilyen eredménye nem volt, csak Mede kinevezésének jogszerűségét bizonygatta a PMIK képviselői. Mindezek után a szerdai nap a Szülői Tanács által szervezett tiltakozó akcióval zárult. (Az eseményről készült tudósításunkat itt olvashatja.)

Nem akar keresztbe tenni senkinek

Az igazgató elmondása szerint csütörtökön a tanítás visszatért a normális kerékvágásba, és hiányzók száma sem volt több a szokásosnál: összesen 43-an nem mentek iskolába. "Akinek problémája volt, az a tegnap esti demonstráción kiengedhette a gőzt" – mondta Mede, hogy minek köszönhető, hogy szerdához képest mára valamennyire lenyugodtak a kedélyek. A korábban osztályfőnöki megbízatásukról lemondó 23 tanár is – a diákok érdekeit szem előtt tartva – mára úgy döntött, lemondásukat visszavonják, és a „munkával járó összes feladatukat maradéktalanul ellátják" – olvasható az iskola honlapján ma megjelent közleményben.

Az elmúlt napok eseményei és a vádaskodások után Mede Norbert még nem tudja, hogy újra beadja-e a pályázatát az igazgatói tisztségre. Mint hozzátette, még nem volt ideje ezen gondolkodni. Az igazgató úgy látja, a tantestület elutasítása abból adódik, hogy nehezményezik azt, hogy nem kérte ki a véleményüket a pályázatához, és olyan dolgokat szerepeltetett benne, amik már megvalósultak. Mede szerint ez egyáltalán nem igaz. Mint elmondta, a pályázatában több jó ötlete is volt, ami segített volna az iskolát az adósságuk csökkentésében. "Megpróbáltam új dolgokat is bevezetni. Ilyen például egy műfüves focipálya építésének az ötlete, amit bérbe lehetne adni, és bevétele is lenne az iskolának" – említette.

Mede szerint nem igazak az ellene felhozott vádak, miszerint lenézné a tanárok munkáját, de az a híresztelés sem állja meg a helyét, hogy ki akarja rúgni az iskolában dolgozó embereket. Az igazgató szerint gimnáziumban "nagyon furcsa irányt vettek a dolgok", de Mede most is hangsúlyozta, nem igazak a politikai vádak, soha sem találkozott Kövér László ideiglenes köztársasági elnökkel, nemhogy a barátja lenne.

"Időm sincs arra, hogy bárkinek is keresztbe tegyek. Ez a négy hónap arra elég, hogy biztosítsam az oktatást, rendben vége legyen a ballagásnak és az érettséginek. Arra fogok törekedni, hogy rend legyen, nincs semmi rossz szándékom" – tette hozzá.