no

Nő a felháborodás Szigetszentmiklóson

2012.04.12. 00:33
Az április 4-ei érzelmektől fűtött szülői fórum után, ahová Mede Norbert a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium (BKG) igazgatója a rendőrséget is kihívta személyi épsége miatt aggódva, ma fáklyás felvonulást rendeztek az iskoláért aggódó szülők, diákok és helybéliek.

Több százan – az MTI szerint nagyjából négyszázan – gyűltek össze nem sokkal este hat utánra a BKG előtt, hogy így tiltakozzanak amiatt, hogy a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) Mede Norbertet bízta meg az iskola vezetésével a korábban ideiglenes igazgatóként működő Czita Zoltán helyett.

A rendezvényt, amelyet főleg az interneten és a facebookon keresztül szervezetek, Hoffer Barnabás, a szülők tanácsának elnöke nyitotta meg. Beszámolt a helyzetről, majd átadta a szót Koós Ferencnek, az iskola alapítójának. Koós az iskola érdemeit méltatta és egyben Mede Norbertről tett pár gúnyos megjegyzést. Ekkora a tömeg már teljesen megtöltötte a gimnázium előtti utcát, amit a rendőrség lezárt.

A bevezető beszédek után megkezdődött maga a menet. Több transzparens és tábla is volt a tömegben (jó páron a „Hűséggel és bátorsággal” felirat volt olvasható, ami az iskola jelszava), és előkerültek a fáklyák is. A résztvevők átvonultak a Szigetszentmiklósi Polgármesteri hivatal elé, ahol petíciót kívántak átadni a meghívott Szabó József polgármesternek, Hoffman Pál KDNP-s országgyűlési képviselőnek, valamint Tarnai Richárd kormánymegbízottnak.

Mivel az előre megbeszélt időpont előtt érkeztek meg a demonstrálók a hivatalhoz, újra Hoffer Barnabás mondott beszédet. A meghívott képviselők később se kerültek elő, viszont sikerült a pódiumra hívni Czita Zoltánt, a korábbi megbízott igazgatót. Czita megköszönte az ott levőknek a részvételt, beszámolt a legújabb iskolai fejleményekről, majd hatalmas taps után távozott. A rendezvény nem sokkal ezután békésen véget ért és a tömeg feloszlott.

„Nálunk még békés igazgatóváltás nem volt.”

A szerdai felvonulás egyenes előzménye volt az előző héten megtartott, felemásra sikeredett szülői fórum, ahol a résztvevők elhatározták, hogy újabb tiltakozó akciókat fognak szervezni. Április 4-én még az az ötlet is felmerült, hogy a felháborodott szülők ezen a héten nem engedik iskolába gyereküket, de mára megváltozott a helyzet.

Mede Norbert kedden a helyi rádióban közzétett közleményben hívta fel a szülők és diákok figyelmét, hogy szerdán a tanítás a megszokott keretek között folytatódni fog, és ha valakik távol akarnak maradni, azt megtehetik „a következményeket azonban vállalniuk kell”. Az érintettek szerint a közlemény „már-már a fenyegetés határát súrolta”.

Az iskolában végül a szülői közösség döntése alapján szerdán a szokásos módon megjelentek a diákok, de a nap jóval eltért a megszokottól. Reggel, bármifajta előzetes tájékoztatás nélkül, az első tanítási óra előtt az igazgató kérésére összehívtak mindenkit az iskola aulájában.

Mede Norbert beszédet mondott, majd arra kérte az összes osztályt, hogy egy fehér lapja írják fel azokat, akik nem tartózkodtak az iskola épületében, és ezt jutassák el hozzá. Mivel az iskolában kötelező naplót vezetni, ahová be kell írni, ha valaki hiányzik, nem egészen világos, miért volt ezekre a listákra szüksége az igazgatónak. Volt, ahol ezért nem állították össze őket, de az se volt teljesen egyértelmű, hogy Mede Norbert a tanároktól vagy a diákoktól várta volna el a listaírást.

„Most mi is egy kicsit a bajuk lettünk”

A napi furcsaságoknak evvel még nem volt vége. Az igazgató utasítására a szerdai tanórákat lerövidítették 45 percről 30 perce, mert délután egyre tantestületi gyűlést hívott össze Mede. Az órarendváltozás okozta kisebb problémákat sikerült megoldani, de a tantestületi gyűlésen újabb meglepetés várta a tanárokat.

Az oktatók és az igazgató mellett jelen volt a PMIK öt képviselője is, köztük Horváth Péter, a PMIK vezetője és egy ügyvéd is. Az öt meghívott vendég mind Mede kinevezésének jogszerűségét bizonygatta, amit a tanárok nem is vitattak, hiszen a jogszabályok szerint nekik csak véleményezési joguk van, csak közölték hogy nem értik sem a szakmai indokokat, sem azt, hogy miért ilyen közel az érettségihez és a tanév végéhez dúlják fel az iskola nyugalmát.

Horváth Péter állítólag azt mondta, hogy „szubjektív okok miatt” tartotta alkalmasabbnak Medét az igazgatói posztra, annak ellenére is, hogy tisztában volt a tantestület véleményévél, aminek tagjai Czita Zoltánt támogatták. Hogy miért kellett ennyire siettetni a kinevezést, arra Horváth nem tudott meggyőző választ adni.

„Én nem voltam elég karakán. Nem voltam elég méltó ahhoz, hogy ezt az iskolát vezessem”

Ahogy a ma esti beszéde során Czita Zoltán elmondta, róla nagyjából másfél órás ismertség után Horváth azt állapította meg, hogy őt a „tantestület irányítja”. Czita szerint ez egyáltalán nem így volt, de a hivatalvezetőt nem hatották meg akkor sem az érvek, sem a tantestület egyértelmű támogatása a személye iránt.

Horváth szerda délután is elismerte a tanárok előtt, hogy választottja, Mede Norbert nem tökéletes. Azt is bevallotta, hogy ha majd beadja a normális igazgatói pályázatát, mint az kötelező lesz május 20-ig, egészen biztosan el fogják utasítani, mert Czitával ellentétben nem teljesíti a megfelelő szakmai követelményeket.

Mede Norbert nem rendelkezik az igazgatói poszt betöltésével szükséges oktatással eltöltött idővel, és forrásaink szerint az iskolához való visszavétele is szokatlan körülmények között történt. Mede Norbert 2011. augusztus végén tért vissza több év távollét után egy tantestületi értekezleten, nem sokkal a tanítás kezdete előtt, úgy, hogy nem is volt meghirdetve korábban üres állás a gimnáziumnál.

„Fiúk, most szólok, nem jó döntést hoztatok!”

Hogy miként folytatódik a Batthyány Kázmér Gimnázium története, azt még nem lehet tudni. A tanárok szerint továbbra is lehet dolgozni a diákokkal és az órákon teljes a nyugalom, habár természetesen a tanulók is minél több információt szeretnének szerezni.

Az igazgató személye valószínűleg egy ideig változatlan marad, de Mede Norbert nem adminisztratív, hanem pedagógiai szempontból lehet káros az iskolának hosszútávon. Az egybegyűltek esti viselkedésén is látszódott, hogy Medének semmilyen tekintélye nincs a hallgatók előtt, a diákok nem néznek fel rá, nem veszik komolyan.

Egyesek szerint Mede, ha beszélni kell „hebeg-habog”, ami nem tesz jó benyomást, és a diákokhoz való hozzáállása is sajátos. Előző szerdán állítólag az órája keretében kérdezte meg a gyerekeket két osztályban is, hogy mi a véleményük az iskolában kialakult helyzetről, pedig, akkor még alig volt bárkinek is információja arról, hogy mi történik.

Hoffer Balázs szerint is az a legnagyobb veszély, hogy a gyerekeket esetleg fegyverként használják fel ebben a vitában – ahogy azt tették egyébként majdnem a szülők is, mielőtt meggondolták magukat – pedig, ahogy a felvonulási rendezvényen elbúcsúzott, ők egy dolgot várnak el azért cserébe, hogy békésen menjenek haza. Azt, hogy „se minket, se gyerekeinket ne fenyegessék”.