Elítélték a bántalmazó kecskeméti rendőröket

2012.04.12. 13:15

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel és lefokozással sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön két kecskeméti rendőrt, akik 2009-ben bántalmaztak egy segítséget kérő ittas férfit. A táblabíróság hivatalos eljárásban történt bántalmazásban, testi sértésben, hivatali visszaélésben és személyi szabadság megsértésében mondta ki őket bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat egy év tíz hónap, társát egy év nyolc hónap börtönre ítélték, öt év próbaidőre felfüggesztve.

A sértett 2009. szeptember 12-ére virradó éjszaka több kecskeméti kocsmában is iszogatott. Amikor hajnali 3 óra körül elindult az utolsó helyről, úgy tűnt neki, mintha követnék azok az ismeretlenek, akik kábítószert kínáltak neki eladásra. Mivel a közepesen ittas férfinál ott volt az előző nap felvett fizetésének a nagy része, felhívta a kecskeméti rendőrkapitányság ügyeletét, és egy rendőrautót kért abba az utcába, ahol haladt. Ötször is telefonált a rendőrségre, a járőrök kiérkezését sürgetve.

Az ügyeletes a két vádlottat küldte a helyszínre. Az egyikük rendfokozata törzszászlós, a másiké törzsőrmester volt. Ők nem foglalkoztak a telefonálóval, egy másik embert igazoltattak. Mire ezzel végeztek, a férfi a kapitánysághoz ment. A főbejáratnál kétszer is kérte, hogy engedjék be, mert panaszt tenne, de nem sikerült bejutnia, így az épület hátsó bejáratánál csöngetett. Ekkor az ügyeletes újból a járőrszolgálatot ellátó vádlottakat hívta, és azt kérte, hogy "takarítsák haza" a sértettet.

A rendőrséghez érve a vádlottak igazoltatták a férfit. A törzszászlós átvizsgálta a ruháját, és amikor megtalálta a fizetés a maradékát, ököllel a gyomrába ütött. Majd ketten közrefogták őt, és a szolgálati kocsi hátsó ülésére ültették anélkül, hogy ennek indokát elárulták volna. A törzszászlós a férfi mellé ült, a kocsival elhagyták Kecskemét lakott területét, és egy mellékúton álltak meg. Itt a törzsőrmester kirántotta az autóból a sértettet, aki a földre került. Ekkor gumibottal homlokon csapta, majd társával együtt rugdosni kezdte a fekvő férfit. A sértett több kisebb sérülést szenvedett, és eltörött a bordája is.

A rendőrök távozása után a sértett először ismét rendőröket hívott a közeli benzinkúttól, de amikor meglátta, hogy ugyanaz a járőrkocsi érkezik, elbújt. Később begyalogolt a városba, és egy ABC-ből mentőt hívott, amely kórházba szállította. Az ambuláns vizsgálat után nyomban a rendőrségre ment, és már kora reggel feljelentést tett az őt bántalmazó, számára ismeretlen rendőrök ellen. A vádlottak a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését az eljárás során mindvégig tagadták.