Réthelyi helyesli a Semmelweis döntését Schmittről

2012.04.12. 12:10

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter a Heti Válasznak azt mondta: a Semmelweis Egyetem Schmitt Pál doktorijával kapcsolatos döntése "tartalmilag rendben volt", és a dolgok jelenlegi állása alapján úgy látja, nincs szükség beavatkozásra. Schmitt Pál ezt másképp látja, lemondásakor bejelentette, hogy bepereli az egyetemet. Irodája április 3-án így fogalmazott közleményében: "a volt köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem szenátusa ténybeli, jogi tévedéseket és eljárásjogi szabálysértéseket tartalmazó döntésének ügyében a határozat kézhezvétele után az általa megbízott ügyvédi irodával megteszi a megfelelő jogi lépéseket".

Réthelyit a Heti Válasz megkérdezte arról is, miért küldte vissza felbontás nélkül Tulassay Tivadar rektornak a tényfeltáró bizottság jelentését. A miniszter azt válaszolta, hogy ennek két oka is volt: "Az alaptörvény értelmében tudományos igazság ügyében az állam nem jogosult dönteni, másrészt a Semmelweis Egyetem azt képviselte, ami a tudománytól elvárható volt ebben a helyzetben."

Réthelyi azt állítja: nem bizalomvesztésről volt szó, amikor bekérették az egyetemtől az ülés jegyzőkönyvét, egyszerűen tájékozódni szerettek volna az ügyben. A rektor lemondásával kapcsolatban a miniszter azt mondta: nem értett egyet sem Tulassay döntésével, sem annak indoklásával. "Azt viszont nem tehettem meg, hogy munkáltatóként nem fogadom el a lemondását, mert arra nincs jogköröm. Az egyetemi átadás-átvétel lebonyolítása miatt viszont május 31-ig számítok rektor úr munkájára" – fogalmazott.