Kirúgták Havas Szófiát a János kórházból

2012.04.13. 19:23 Módosítva: 2012.04.19. 17:14

A Szent János kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak főigazgatója pénteken elbocsátotta az intézményben belgyógyász szakorvosaként dolgozó Havas Szófiát, a fővárosi MSZP-frakció tagját – közölte az intézmény. Havas Szófiát, a kórház főigazgatója korábban március elsejével a Szent János kórház III. Belgyógyászati osztályáról áthelyezte Margit kórház telephely Általános Belgyógyászati osztályára. Ezt az átirányítást a közalkalmazotti kinevezésében foglaltak lehetővé tették, ennek ellenére a munkavállaló kétszeri írásbeli felszólítás ellenére sem hajtotta végre az utasítást.

Havas Szófia a Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke.

A kórház hangsúlyozta: az intézeti nyilvántartás szerint Havas Szófia munkavégzése, az ellátott feladatok mennyisége  messze alulmúlta a III. Belgyógyászati osztályon ugyanazon munkakörben dolgozó orvosokét. „Ezzel a munkáltatói elvárásokat, érdekeket, valamint a betegellátás mindenek felett álló érdekét figyelmen kívül hagyva együttműködési kötelezettségét tartósan megsértette, amely megalapozta munkaviszonyának rendes felmentéssel történő megszüntetését”.

A kórház főigazgatója Havas Szófia belgyógyász szakorvos közalkalmazotti jogviszonyát a János kórház főigazgatója pénteken 30 napos felmentési idővel szüntette meg, de erre az időre a munkavégzés alól mentesítették Havas Szófiát.

Az MSZP budapesti szervezetének elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a párt kiáll Havas Szófia mellett, aki szerint ő a Fidesz politikájának újabb áldozata. A párt emlékeztet arra, hogy az elmúlt két évben Havas Szófia minden lehetőséget megragadott, hogy a Fidesz felelőtlen, átgondolatlan egészségügy-politikájára felhívja a figyelmet. Mint hozzáteszik: az elbocsátást jogilag "vitatható" ürügyre hivatkozva jelentették be.

Az MSZP közleményében arra szólította fel a Fideszt, hogy fejezze be a politikai leszámolásokat, és "Magyarország ne olyan ország legyen", ahol az emberek nem mondhatják el a véleményüket, mert félniük kell, hogy másnap kirúgják őket, vagy ahol a kormány meneszti azokat az embereket, akik szakmai kritikát fogalmaznak meg. „Magyarországnak nincs szüksége, az ilyen diktatúrára alapuló kormányzásra, Magyarországnak nincs szüksége a Fidesz-kormányra” – fogalmazott a fővárosi MSZP.

Havas Szófia, aki Horn Gyula unokahúga, 1977-ben lépett be az MSZMP-be, 1993-ban lett az MSZP tagja. A Semmelweis egyetemen 1980-ban általános orvosi, a közgázon 1996-ban egészségügyi menedzseri diplomát szerzett. Parlamenti képviselő volt 2003 októberétől a 2006-is, majd 2007 őszétől a 2010-es választásokig, fővárosi közgyűlési képviselő volt 2002-től, majd 2007-től. Korábban többször volt a fővárosban kórházigazgató, 2007-ben épp a János kórházban volt orvos-igazgató, de vezetői megbízását visszavonták.

Havas Szófiát egy az Állami Számvevőszék feljelentése alapján indult nyomozásban  meggyanúsították tavaly ősszel,   felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatták ki. Korábban, rágalmazásért, feljelentette őt Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is, szerinte  Havas Szófia úgy állította be őt, mint aki csak azért kap kétmillió forintot havonta, hogy a Havas Szófia személyéhez köthető megbízási szerződéseket vizsgálja, de Budai szerint tett más, „a képességeimet becsmérlő, munkámat ócsárló kijelentést” is.