Leállt a balesetet okozó horvát kormányfő-helyettes ügye

2012.04.13. 13:32

Felfüggesztette a Marcali Városi Bíróság azt az eljárást, amely Radimir Cacic horvát miniszterelnök-helyettes ellen indult a Magyarországon két éve történt halálos közlekedési baleset miatt, közölte a Kaposvári Törvényszék szóvivője, Vadócz Attila pénteken. A felfüggesztést a Marcali Városi Ügyészség indítványozta, a bíróság ennek adott hely április 11-i végzésében.

A bíróság állásfoglalást kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól arról, hogy miután a vádlottat a tavaly decemberben megalakult horvát kormány első miniszterelnök-helyettesévé választották, tisztségére tekintettel megilleti-e mentelmi jog, azaz hozzá kell-e járulnia a horvát parlamentnek a bírósági eljárás lefolytatásához.

A két halálos áldozatot követelő baleset 2010. január 8-án történt az M7-es autópályán. Cacic akkor még csak a Horvát Néppárt elnöki posztját töltötte be. Pere tavaly szeptemberében kezdődött, majd idén január végén folytatódott. Korábban már kiírták a harmadik tárgyalási napot is, április 17-én lett volna, de azt már nem tartják meg.

A vádirat szerint Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten meghaltak, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A horvát politikus korábbi nyilatkozataiban többször elismételte, hogy nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármiféle ítéletet elfogadni Magyarországtól a balesetért. Az első tárgyaláson azt mondta, emberileg felelősséget érez a baleset miatt, és sajnálja a történteket, büntetőjogi felelősségét pedig a bíróságnak kell eldöntenie. Ugyanakkor vitatta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel. A műszaki szakértő álláspontja szerint a balesetet vagy az okozta, hogy a vádlott késve reagált, vagy nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet.

A horvát politikust 2010 nyarán a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyészség 2011 májusában emelt ellene vádat halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A balesettel kapcsolatban a Jutarnji List című horvát újság honlapja korábban felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport