Pénteken dönt a Fidesz vezetése az államfőről

2012.04.13. 08:47

Péntek délelőtt ülnek össze a Fidesz vezetői, hogy kitalálják, ki legyen Magyarország következő köztársasági elnöke. A legnagyobb esélyesnek Áder Jánost tartják a fideszesekkel elmúlt napokban beszélgető újságírók. Ezt erősítette Orbán Viktor is péntek reggeli rádióinterjújában, amikor azt mondta: semmilyen meglepetés nem lesz.  A jelenleg EP-képviselőként dolgozó Áder is jelen lesz a megbeszélésen, noha ő nem tagja a párt elnökségének.

Szintén ott lesz egy másik sokat emlegetett esélyes, Kövér László, aki egyrészt tagja a párt elnökségének, másrészt ideiglenes köztársasági elnökként most ő Magyarország államfője – a pozíció házelnökként automatikusan járt neki Schmitt Pál lemondása után.

Korábban az terjedt, hogy Orbán Viktor inkább Kövért szeretné államfőnek, ám ő azt mondta, hogy tud magánál alkalmasabb jelöltet is, és állítólag Áderre gondolt.

Formálisan a jelöltállítás joga Orbán Viktoré, mert pártelnökként ő nevezheti meg a párt államfő-jelöltjét a párt belső szabályzata szerint.

Érdekes bonyolításként a kisebbik kormánypárt egyik alapszervezete, konkrétan a kőbányai KDNP csütörtökönközölte, hogy ők Rácz Sándort, az 56-os forradalom hősét szeretnék államfőnek.