Sikerült kipaterolni a Nyugati bérlőit

2012.04.13. 12:42

Csütörtökön - a rendőrség karhatalmi biztosításával - bírósági végrehajtó ürítette ki a Nyugati pályaudvar műemlék épületében azt a több mint 1000 négyzetméternyi területet, amelyet több vállalkozás jogcím nélkül használt, áll a MÁV pénteki közleményében. Az épület helyzete évek óta rendezetlen volt, a vállalkozásoknak régóta nem volt érvényes bérleti szerződése, és hiába voltak jogerős bírósági ítéletek, azok végrehajtását mostanáig fellebbezésekkel és kifogásokkal hátráltatták.

Most a MÁV újra birtokba vette a területet, közleményük szerint "lehetőség nyílik a rendezett, biztonságos körülmények kialakítására, és a műemléki védettségű épület épségének fokozatos helyreállítására". A MÁV szerint az eddigi jogcím nélküli használat a műemléki épület épségét és eredeti állapotában való fennmaradását is veszélyeztette.

A bíróság még 2006-ban rendelte el – a bérleti jogviszony jogerős megszűnése miatt – a területek kiürítését. Mivel a két korábbi bérlő a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtotta végre, a MÁV Zrt. 2007-ben végrehajtási eljárásokat kezdeményezett, de a kiürítést mostanáig megakadályozták a korábbi bérlők.

Azon túl, hogy a régen bérbe vett területet jogtalanul használták tovább, a MÁV szerint önkényesen terjeszkedtek is, és az eredetileg bérelt 1121 négyzetméterhez képest 2523 négyzetmétert foglaltak el. A területeket továbbadták albérletbe különböző cégeknek, volt itt szex shop, arab mobilos, éjjel-nappali, kulcsmásoló, több kis üzlet, illetve a volt Bank Dance Hall diszkó, azaz az egykori E-Play, majd Face, ami végül Retropolis néven futott. A MÁV közleménye szerint a régi bérlőknek szerződéseik megszűnése után nem volt jogalapjuk arra, hogy albérletbe adják a területeket. A MÁV Zrt. a további bérbeadáshoz nem járult hozzá, ezért – a MÁV-val szemben elkövetett jogsértés miatt – 2011-ben büntetőfeljelentést tett. A vállalat szerint ráadásul a régi bérlők engedély nélkül átépítetéseket végeztek, és ezek során megrongálták a műemléki védettségű, 124 éves Nyugati pályaudvart.