Demján visszavonja adományát, ha áthelyezik a Nagy Imre-szobrot

2012.04.17. 10:30
„Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” – írja Budapest főpolgármesteréhez címzett levelében Demján Sándor. A levelet a Népszabadság közölte. A szobor felállítását a vállalkozó két társával együtt finanszírozta, és eleve úgy tervezték, hogy a bronzalak a parlement felé nézzen.

Demján Sándor vállalkozó arra kéri Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét, hogy akadályozza meg Nagy Imre szobrának áthelyezését. Levelét változtatás nélkül közölte a Népszabadság.

„A sajtóból értesültem arról, hogy a mártírhalált halt Nagy Imre szobrát át kívánják helyezni a Vértanúk teréről.

A rendszerváltás után szomorúan állapítottuk meg üzlettársaimmal, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állít szobrot Nagy Imrének. Úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szobor teljes költségét és felállítását Magyarországnak. A költségek 74 százalékát magam finanszíroztam. lfj. Varga Imre alkotása [valójában Varga Tamás szobrászművész a mű készítője – szerk.] ma a legtöbbet látogatott és fotózott szobor. Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat. Kérem, hogy ennek elkerülése érdekében minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyen maradjon.”

Kövér László a napokban a Heti Válasznak adott interjújában a parlament környékének rekonstrukciójával kapcsolatban azt mondta, hogy a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben egyfajta panteont kellene létrehozni.

„Javaslom, hogy a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot. Vigyük arra a területre Kovács Béla emlékművét, egy Bibó-mementó szerencsére már áll ott. Szégyen, hogy Kéthly Annának nincs szobra, pótolhatnánk ezt a mulasztást is. Erre a részre kerülhetne a most a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor is” – nyilatkozta a fideszes politikus.

A Vértanúk terén álló művet, Nagy Imre első magyarországi szobrát 1996. június 6-án, a politikus századik születésnapján avatták fel. A szobrász, Varga Tamás egy íves hídra helyezte az életnagyságú bronzalakot, amely az Országház felé tekint. A szobor az 1919-es vörösterror áldozatainak 1949-ben lerombolt emlékművének helyén áll.