Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ügynökeinkről vitáztak a parlamentben

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bárándy szerint Boldog felszólalása bizonyítja, hogy a Fidesz célja valójában csak az MSZP megbélyegzése. Kíváncsi volt, hogy vajon melyik szocialista felszólalás indokolta Boldog szavait.

  • "Sajnos az idő rövidsége miatt nem tudom elmondani azt, amit akartam" - kezdett erősen a kereszténydemokrata Varga László. Aki eredeti felszólalása helyett inkább gyalázatosnak nevezte Hegedűs Lorántné és Novák Előd felszólalásait.

  • Selmeczi Gabriella megfigyelése szerint az ügynökügy már nem az ügynökökről szól, hanem az aktuálpolitikáról. Ezt bizonyítandó rögtön a szocialisták bírálatával kezdett, bár aztán egy oldalvágás után visszatért az ügynökügyhöz. Mint mondta, a Fidesznek nem az ügynökök, hanem a teljes romlott rendszer leleplezése a célja. "Ki működtette, ki tartotta fenn a kommunista állambiztonságot, és ki profitált belőle" - tette fel a kérdést, amire gyorsan választ is adott: az MSZMP és a KISZ vezetői, akik "szép számban átmentették magukat az utódpárt MSZP színeiben", és akik "bűnbakként egyedüli felelősként mutogatnak az ügynökökre".

    39
  • Selmeczi szerint a teljes körű nyilvánosságra hozatal "olyan súlyos sebeket tépne fel, hogy nem hajtható végre egyszerű politikai kampányfogásként": Ő is az iratmegsemmisítésekről beszél, meg a megzsarolt besúgókról. Nyilvánosságra hozná viszont azoknak a nevét, akik a diplomáciai testületben dolgoztak - ők amúgy a hivatalos fedésben dolgozó hírszerzők. "Érdemes lenne utána nézni, hogy a KISZ központi apparátusában kik voltak az SZT-tisztek" - adott ötleteket.

  • Az elempés költő Dante Pokoli színjátékával példálózva állítja, hogy már a középkorban a legalantasabb bűnnek tartották a spicliséget. Ezért most nem aktuálpolitizálni kéne, hanem tisztába kéne végre tenni ezt a dolgot.

  • Selmeczi felszólalására Harangozó Tamás reagált. Mint mondta, ő nem ismerte már a KISZ-t, ezért nem tudja, ki lehetett ott fedett tiszt, bízik benne, hogy Selmeczi nem Áderra, Orbánra vagy Kövérre gondolt, akik vele szemben mind KISZ-titkárok voltak.

  • Schiffer szerint abba kéne hagyni már a személyeskedést. Tényleg elfogadhatatlan, ha egy parlamenti képviselő relativizálja a Kádár-rendszer diktatúraságát, de erről a Fidesz is tehet, amelyik megint egy bizottsággal próbálja elkenni az ügyet, ahelyett hogy nyilvánosságra hoznák az iratokat. Pedig akkor az is kiderülhetne, hogy hogyan hálózta be a rendszerváltó pártokat a titkosszolgálat. Az LMP javaslata alapján amúgy azt is nyilvánosságra kéne hozni, hogy kik voltak a tartótisztek.

    40
    Fotó: Huszti István
  • A fideszes Szabó Zsolt szerint az LMP javaslata rossz. Na nem azért, mert nem ért egyet a benne foglaltakkal, hanem mert szerinte most is minden rendben van a törvénnyel. Utána obskúrus vádaskodásba kezdett, melynek lényege, hogy Hatvanban egy intézmény nemrég még egy III/3-as ügynök nevét viselte, de már nem, az LMP frakciója pedig egyáltalán nem szólalt fel az ügyben.

    41
  • A ház korelnöke, a fideszes Horváth János azt tanácsolta, hogy inspirálják az embereket szerte az országban, hogy minél kisebb körökben beszélgessenek erről a témáról. "Nem az ellenségeskedés szemével, hanem a kíváncsiság szemével" - mondta. A lényeg, hogy megismerjük a múltat. "A központi számbavételnél többet szolgál, ha az emberek otthon a városban, faluban, klubban erről beszélgetnek" - mondta. Így ráterelődne a figyelem a tartótisztekre, hogy hogy lettek belőlük oligarchák. "Nem mindegyikből, de elég sokból, hogy érdemes legyen általánosítani" - mondta, de sajnos lejárt az ideje.

  • Most, hogy már csak tíz perc van hátra a világból, a kereszténydemokraták frakcióvezetője elérkezettnek látta a szólás idejét. "Ma már minden elhangzott, amit erről el lehet mondani" - kezdte összefoglalóját. Méltatlannak találta a natúr gyűlölködést is, amit a vitában tapasztalt, és ami méltatlan az áldozatokhoz. Megtudtuk azt is, hogy ő maga nem kérte még ki a róla szóló állambiztonsági iratokat. Régen ideje nem volt rá, most meg már nem érdekli, hiszen azok, akik egykor besúgók voltak, most már más emberek.

    42
  • A KDNP-nek még maradt egy perce, de úgy tűnik, az MSZP zárhatja a vitát. A szocialisták részéről Bárándy összegez. Szerinte a vita elején még arról volt szó, amiről szólnia kellett a vitának, ráadásul kulturáltan. Megfontolásra méltónak nevezte Németh Zsolt véleményét. Azt már sajnálta, hogy a vita második fele az MSZP lekommunistázásáról szólt. Ebből Boldog felszólalását emelte ki.

  • Bárándy szerint Boldog képviselő és a kommunistázó fideszesek csak azt nem fogták fel, hogy az MSZP teljes adatnyilvánosságot szeretne, a múlt teljes feltárását, hogy a tudomány szabadon elemezhesse az adatokat. Szembenézni akarnak a múlttal és lezárni azt. Az MSZP minden javaslatot támogat, amely célja a teljes nyilvánosság és az adatok széleskörű kutathatósága.

  • Zárszavában a szocialista Harangozó Tamás Turi-Kovács Bélát dicsérte, akinek a hangja szerinte nagyon hiányzik a magyar közéletből. Szégyennek nevezte, hogy a Fidesz frakciója a rendelkezésre álló időkeretből csak két percet biztosított Turi-Kovácsnak, a vitanap egyik kezdeményezőjének.

  • Schiffer ellenzéki és független képviselőtársainak, illetve Turi-Kovácsnak köszönte, hogy lehetővé tették a vitanapot, Harrach Péternek pedig a higgadt hozzászólást.

  • Végül a kereszténydemokrata Varga lett a vita utolsó hozzászólója a kormány válasza előtt. Ő mértéktartó, az áldozatok, a megzsaroltak érdekeit védő törvény megalkotását kérte.

  • A kormány nevében újfent Kontrát államtitkár szólalt fel. A vitanapot eredményesnek nevezte, értékelése szerint jelentős lépést tettünk az állambiztonsági múlt feltárásáért. Köszönt mindenkinek mindent, kezdeményezőnek kezdeményezést, hozzászólónak hozzászólást.

    44
  • Emlékeztetett rá, hogy ő az elején szakmai érveket ismertetett, de tudta, hogy politikai érvek is lesznek. Ezekre kíván reagálni, mondta. Visszautasította Harangozó utalását Orbán, Áder és Kövér kiszes múltjára, merthogy ők hárman a rendszer lebontásán dolgoztak. Azt is visszautasította, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága mismásolás lenne, hiszen Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Németországban is hasonló szervezet működik.

  • A lusztráció igényét megalapozottnak tartja, mert ez ügyben valóban van elmaradás. Ezután hosszasan sorolta, hogy mi mindenről beszét korábbi felszólalásaiban.

  • Közösen kéne meghatározni a lusztrációs szabályokat, hogy milyen szankciókat kell alkalmazni kikre, mondta a feladatokkal kapcsolatban. Megtetszett neki az áldozatcentrikus kifejezés, amit Demeter Ervinnek tulajdonított, pedig elsőként Tóbiás József használta a vitában. Külön megemlékezett a csepeli múltról. Majd megint megköszönt mindenkinek mindent. "Ma közelebb jutottunk a megoldáshoz" - foglalta tökéletes keretbe felszólalását, melynek végén - viccen kívül - saját nyitómondatát idézte