Magyarországnak nem hitel és pénz kell, hanem biztonsági háló

2012.04.19. 22:52
Magyarországnak nem hitel és pénz kell, hanem biztonsági háló - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este a Debreceni Televízió Közügy című műsorában.

A mi érdekünk az, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, minél gyorsabban haladjunk előre, minél hamarabb lezárjuk, s minél hamarabb legyen egy biztonsági háló a magyar pénzügyek mögött - jelentette ki a kormányfő. Ha az európai gazdaság helyzete rosszabbodik - és erre komoly esély van -, nem ránthatja magával Magyarországot. Nekünk nem hitel kell és nem pénz, hanem biztonsági háló - mondta, hozzátéve: mi ezt akarjuk, a másik oldal álláspontja ebben a pillanatban még tisztázatlan.

Orbán Viktor azt mondta: szeretne mindenkit meggyőzni, hogy "az EU-ból érkező pénz a mi pénzünk, azt nem ajándékba kapjuk, az nem jutalom. Azzal, hogy beléptünk az EU-ba vámbevételeink egy jelentős részéről le kellett mondanunk, másfelől a magyar gazdaságot úgy alakítottuk át, hogy a külföldi tőkének is adtunk beruházási lehetőséget, piacot szereztek és profitot is termelnek."

"Ezért én mindig úgy fogtam fel az EU-ból érkező pénzeket, hogy az a mi pénzünk, csak Brüsszel közbeiktatásával érkezik meg Magyarországra" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette:"közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodjunk (...), azt tudom mondani, hogy egyetlen forint elvesztésébe sem törődünk bele, minden forintot meg fogunk szerezni, ami a miénk és ezért jár".

A kormányfő az esetleges kormányátalakítással kapcsolatos hírek kapcsán közölte: a kormányátalakítás nem kerülhető el, de nem kampányszerű lesz. Gondolkodik azon, hogyan lehetne a munkát jobban végezni. Mint mondta: van olyan miniszter, aki két évre vállalta a munkát, de olyan is, aki csak egy évre, de sikerült meggyőzni, hogy maradjon.