Futóverseny-adót akar a főváros

2012.04.20. 16:37
Maximálja a közterületeken rendezett futóversenyek számát a fővárosi önkormányzat, és a jövőben közterület-használati díjat is szed az ilyen sportesemények után.

Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes vonatkozó indítványáról jövő szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. A városvezető megjegyzi: a rendelettervezet kidolgozásánál elsődleges szempont volt, hogy egységes, átlátható és nyilvános eljárásban lehessen pályázni a közterületi futóesemények megrendezésére.

További fontos szempontnak nevezi, hogy a főváros vezetése csökkenteni kívánta a közutakon és egyéb közterületeken rendezett sportesemények számát, a forgalom zavartalanságának érdekében. Emiatt a futóversenyeket a forgalomkorlátozás mértékét figyelembe véve kategóriákba sorolták és maximálták, hogy évente hány ilyen rendezvény lehet.

A rendelettervezetben meghatározott kvótán felül és a pályázati eljáráson kívül, egyedi kérelem alapján csak akkor rendezhetnek újabb közterületi sporteseményt, ha az nemzetközi rendezvényhez – világbajnoksághoz, Európa-bajnoksághoz, Világkupához – vagy kiemelkedő jelentőségű évfordulóhoz kötődik.

Új eleme a szabályozásnak, hogy a versenyszervezőknek a "helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele" jogcímen díjat kell fizetniük a közterület használatáért. A hatályos rendelet forint/négyzetméter/nap számítási módot vesz alapul, ez azonban az indítvány szerint olyan pénzügyi terhet jelentene, amely ellehetetlenítené a rendezést.

A tervezet egyedi díjszabással számolja a futóversenyeket, vagyis a fő- és tömegközlekedési útvonalakon 100 forint/négyzetméter/nap helyett óránként 3 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Minden más úton óránként 1 forint az egy négyzetméterre eső tarifa.