Martfű jegyzője befolyással üzérkedett

2012.04.20. 10:30 Módosítva: 2012.04.20. 10:36

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden gyanúsítottként hallgatta ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfű jegyzőjét befolyással üzérkedés ügyében – közölte Keresztes Imre főügyész.

A megalapozott gyanú szerint tavaly januárban Martfű önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok–Martfű kerékpárút Rákóczifalva–Rákócziújfalu–Martfű közötti szakaszának megépítésére. A pályázat kiírása előtt – még 2010 decemberében – a város jegyzője, B. Edith egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon számára egy olyan kivitelezőt, aki a pozitív elbírálásáért cserébe a munkadíj egy részét visszajuttatná neki.

A felkért vállalkozó meg is talált egy kft.-t és annak vezetőjét, aki megegyezett a jegyzővel, hogy ha ők nyernek, akkor a cég vezetője a munkadíjból 5 százalékot juttat vissza B. Edith-nek. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, hogy abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok – a három érintett település polgármestere – között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek.

2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt azzal a lehetőséggel kereste meg a jegyző, hogy Tomajmonostora pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésére, amit a kft. szintén megpályázhatna. Február végén – annak érdekében, hogy Tomajmonostorán „rendben menjenek a dolgok” – a jegyző az ismerősén keresztül másfél millió forintot kért és kapott a kft. cégvezetőjétől.

A 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt pár nappal B. Edith felhívta a konzorcium képviselőjét, akitől 3 millió forintot kért azzal a megjegyzéssel, hogy „a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden”, de „ennek ára van”.

A főügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzt átadták volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem vette át a főutat.

B. Edith beismerte a bűncselekményeket, jelenleg szabadlábon védekezik.