Leisztingert zsarolással vádolja két üzletember

2012.04.20. 07:21
Négyen is Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak egy ingatlanos zsarolási ügyben, amelyben több mint egy éve felfüggesztette, az elmúlt napokban azonban újraindította a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

"Megbízóim köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem kívánják bemocskolni a kezüket.", "Lelövesselek vagy agyonveresselek?", "Lecsukatok mindenkit!" - ilyen mondatok hangzottak el három vállalkozó és egy állami cég volt vezérigazgatójának a tanúvallomásai szerint egy, az úgynevezett infoparkos telkekkel kapcsolatos zsarolási ügyben. A sértettek valamennyien Leisztinger Tamás üzletembert említik a fenyegetések kiindulópontjaként.

A nyomozás 2008-ban indult zsarolás gyanúja miatt, 2009-ben felfüggesztették, majd a napokban, miután az egyik sértett feljelentés-kiegészítést tett, újraindították. (A feljelentés-kiegészítés innen letölthető.) A rendőrség tájékoztatása szerint Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya ismeretlen tettes ellen folytatja zsarolás miatt az eljárást.

Mint arról korábban beszámoltunk, az újbudai ingatlanügyhöz kapcsolódóan 2008-ban indult a nyomozás, a zsarolási ügyben érintett egy volt fővárosi MSZP-s képviselő is. A feljelentést tevő üzletembereket a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre, ahová mindkét fél részéről hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen a fővárosi képviselő állítólag kijelentette, hogy megbízói köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet.

Az üzleti ellentét lényege

2007 decemberében az állami tulajdonú InfoPark Zrt. (teljes cégnevén az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt.) a Noveco Investre ruházta a tulajdonában álló (Lágymányosi híd déli oldalán fekvő) terület földhasználati jogát. 2008-ban az Infopark Zrt.-t privatizálták, a K-Immo nevű cég vásárolta meg. A K-Immo lapunknak cáfolta, hogy a cég Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozna, ám mind az InfoPark Zrt. korábbi vezérigazgatója, mind az Noveco tulajdonosa és két képviselője kész tényként állítja, hogy a terület új tulajdonosa valójában Leisztinger Tamás, aki későn jött rá arra, hogy a terület tulajdonjoga a földhasználati jog nélkül nem sokat ér. Állításuk szerint ezért ő hívatta magához az ügyben először a vezérigazgatót, majd a Noveco képviselőit.

A képviselő hozzátette, hogy 400 millió forintot tud felajánlani, ha a projekt szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel. Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek.

A szóban forgó 62 ezer négyzetméteres ingatlan, amely a Budapest, XI. ker. Budafoki és Dombóvári út kereszteződésénél található az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt (Infopark Zrt.) területén van, a Lágymányosi híd déli oldalán. Az ingatlanra 2008. februárban a Noveco Bt. 87 évre földhasználati és beépítési jogot szerzett, ami sértette az új tulajdonos érdekeit.

De kicsoda Leisztinger Tamás?

Az egyik leggazdagabb magyar üzletember, legalábbis többször szerepelt előkelő helyeken a különböző top100-as kiadványokban. Az ELTE-n végzett fizikusként, a 90-es években kárpótlási jegyekkel alapozta meg vagyonát, nevéhez köthető ebből az időszakból egyebek között a HWB Rt. Már a 90-es második felében létrehozta saját befektetési holdingját az Aragót, ezen keresztül tulajdonosa többek között a Hunguest Hotels szállodaláncnak.

A feljelentéskiegészítésben az üzletemberek továbbmentek, és a Parlament Caféban történtek utánról is beszámoltak. Eszerint az Infopark korábbi vezérigazgatóját – aki a Novecóval földhasználati szerződést kötött – berendelte az Arago székházban található irodájába Leisztinger Tamás, aki a volt vezérigazgató szerint a hozzá köthető cégeken keresztül a telkek tulajdonjogával rendelkezett, és azt mondta neki: "Mit csináljak veled? Lelövesselek vagy agyonveresselek?" Közölte, hogy a szerződést azonnal vissza kell csinálni, mert ez az ő üzlete. Ezt követően a volt vezérigazgató tájékoztatta Berki Józsefet, a Noveco egyik tulajdonosát, az egyik sértettet, hogy azonnal menjen be Leisztinger Tamáshoz, mert hívatja a szerződés ügyében.

Berki tanúvallomása szerint két képviselőjét küldte el az Arago székházba. Szász Róbert és Berki Zsolt tanúvallomása szerint Leisztinger várta őket, és a megkötött szerződések megsemmisítésére vagy a cégük eladására adott ultimátumot. Mondván, ha nem engedelmeskednek, jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatait felhasználva lecsukat mindenkit. A tanúvallomások szerint Leisztinger azt mondta, hogy "ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. És ezt vegyék fenyegetésnek".

A zsarolási ügyben a rendőrség meghallgatta korábban Berki Józsefet is, de a feljelentéskiegészítés szerint az Arago székházbeli történetet nem jegyzőkönyvezték, azt mondták neki, hogy "ezt most hagyjuk, legközelebb jön, és innen folytatjuk."

Az ügyet átvette az Nemzeti Nyomozó Iroda, Berkit többször berendelték, és a feljelentéskiegészítés szerint egy magas rangú tiszt megfenyegette, hogy ne piszkálja az ügyet, mert megüti a bokáját.

Berki előadása szerint ezt követően az NNI házkutatást tartott a lakhelyén, ahol helyszínrajzot is készítettek. (Az NNI ugyanis hűtlen kezelés miatt is nyomozott, méghozzá azért, mert egy feljelentés szerint a volt vezérigazgató áron alul adta bérbe a Novecónak a földhasználati jogot, ebben az ügyben Berki József tanú volt.)

Berki vallomásában furcsállja, hogy a házkutatást követően, 2010 októberében lakhelyén betöréses rablás volt, az eltulajdonított értékek mellett a Noveco különböző szerződéseit, a zsarolási ügyhöz kapcsolódó összes iratot, valamint két darab fénymásolt infoparkos aranyrészvényt és Berki útlevelét elvitték. A rablók a sértett gyerekét a rablás közben egy szekrénybe zárták.

Időközben a sértettek felismerték az egyik Parlament Café-beli zsarolót és fényképet is beszereztek róla, amelyet átadtak a rendőrségnek. Az érintett volt szocialista önkormányzati képviselő ellen más ügyben is folyik nyomozás, a Központi Nyomozó Ügyészség "fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel" vádolja. A nyomozás egy rejtett kamerával készített felvétel alapján indult, amelyen látható, ahogy a képviselő 2007 júliusában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Krisztina körúti irodájában 2,2 millió forint kenőpénzt vesz át a feljelentőtől.

Az ügyben az Arago Zrt-n keresztül kerestük Leisztinger Tamást is, de külföldi útja miatt későbbre ígértek választ.