Nyitrai szerint biztosan nem lesz internetadó

2012.04.21. 15:31 Módosítva: 2012.04.21. 16:15
A Miniszterelnökségen dolgozó Nyitrai Zsolt Facebook-oldalán jelentette be, szerinte nem lesz internetadó. A kormány korábbi internetügyi felelősének félhivatalos cáfolata az egyetlen kormányzati reagálás, mióta pénteken nyilvánosságra került, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) telefon- és internetadó kivetésén dolgoznak. Nyitrai számára személyesen is kellemetlen lehetett a hír, hiszen négy éve a Fidesz oldaláról ő támadta hasonló tervek miatt az akkor még kormányon lévő szocialistákat.

Biztos vagyok benne: internetadó nem lesz – írta ki szombaton délután Facebook-oldalára Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos.

Az internetadó és a telefonálást sújtó új adónemek bevezetéséről szóló hírek pénteken az Origo meg nem nevezett minisztériumi forrásokra alapozott cikke után terjedtek el. A internetes újság szerint a Matolcsy György által vezetett NGM-ben már dolgoznak a telefon- és internetadó kivetésén, sőt az elkészült számítások szerint az új sarcból évi 40-50 milliárd folyhat be az államkasszába.

Nyitrai egyetlen mondata azonban egyelőre csak az internetadót cáfolja: a telefonadóról nem szólt az államtitkár, noha a kiszivárgott hírekben ez is szerepelt. A két adó elválasztására utalhat az is, hogy pénteken délután az Index információi szerint a nemzetgazdasági minisztériumban zajlott egyeztetésekre nem hívták meg az egyik legnagyobb, mobilszolgáltatással nem foglalkozó internetszolgáltatót sem. A hvg.hu úgy tudja, már ezen a megbeszélésén is felmerült, hogy az új távközlési adó kizárólag a mobiltelefonok adatforgalmára vonatkozzon.

Az Origo szerint a szaktárca az Európai Bizottság hétfőn és kedden Budapesten tartózkodó küldöttségét is beavatta.

A távközlési cégeket derült égből a villámcsapásként érte, hogy a kormány továbbra is megadóztatná őket, még ha ezúttal már közvetlenül a felhasználókra vetnék is ki a sarcot. A távközlésre ugyanis 2010-ben már bevezették az ágazati adót, amelyet három éven át akartak kivetni a cégekre, és a kormány eddig nem jelezte, hogy meg kívánná hosszabbítani a hatályát – jövőre az eddigi ígéretek szerint a többi, a bankszektort és a kiskereskedelmi láncokat terhelő különadóval együtt eltűnne.

A nagy riadalmat keltő híreket azonban a kormányzati szereplők nem siettek cáfolni. Nyitrai volt az első, aki ha nem is az érintett minisztérium képviselőjeként, de a Miniszterelnökség politikusaként reagált a hírekre.

„Az internetadó – legyen nyílt vagy akár burkolt – teljességgel elfogadhatatlan” – ezt is Nyitrai Zsolt írta, csak 2008 nyarán, még ellenzéki politikusként. Az NFM volt infokommunikációs államtitkára, aki most a Miniszterelnökség kommunikációs területén dolgozik, akkor sokkal bővebb érveléssel adott ki nyílt levelet, amelyben „végzetes hibának” nevezte a tervezett lépést, és azt kérte Hiller István akkori kulturális minisztertől, hogy „a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza”.