Vádemelést javasol a rendőrség a pécsi temetkezési cégnél

2012.04.23. 14:14

A rendőrség az ügyészségnek vádemelést javasolt a napokban a Pécsi Temetkezési Kft. korábbi gazdálkodásával összefüggő feltételezett visszaélések miatt.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője azt mondta: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság két ember ellen javasolt vádemelést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A megyei főügyészhelyettes a részletekről mindössze annyit közölt, hogy a két érintett a nyomozók szerint 46 millió forint kárt okozott.

Az ügyben még 2009 nyarán egy magánszemély és a pécsi önkormányzat tett feljelentést. Utóbbi azután, hogy egy telefonos bejelentésre indított belső vizsgálata során felmerült: a városi tulajdonú vállalat akkori vezetői céges autóval mentek nyaralni, az igazgató indoklás nélkül 50 ezer forinttal megemelte a főkönyvelő fizetését, négy középvezető pedig abban az évben 560 ezer forintnyi üdülési csekket kapott. Kiderült továbbá, hogy a társaság 630 úgynevezett szociális koporsót vásárolt, holott évente alig százra van szükség.

A feljelentésre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, a nyomozást végül a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta és zárta le.

Rankasz Ernő, a temetkezési vállalat akkori ügyvezető igazgatója 2009 augusztusában azt mondta: az 50-60 ezer forintos koporsókhoz egyenként mindössze 16 ezer forintért jutottak hozzá. Az ügylet feltétele az volt, hogy az összeset vegyék meg. A vásárlás a cégnek 12 millió forintjába került, ami az igazgató szerint évi félmilliárdos bevételnél nem nagy tétel.

Megjegyezte, egyre többen szorulnak szociális, azaz az önkormányzat által finanszírozott temetkezésre Pécsen. Példaként hozta fel, hogy a nyilatkozatát megelőző időszakban volt olyan hónap, amikor húsz ilyen búcsúztatást is tartottak. Úgy vélte, emiatt sokkal hamarabb elfogynak a koporsók, mint ahogy azzal az önkormányzat kalkulál.

Rankasz Ernőt 2009 szeptemberében rendkívüli felmondással elbocsátották állásából.