Az új kártya intelligens, mint egy egyetemista

2012.04.24. 13:21
Az e-diák fokozatosan felváltja a jelenleg forgalomban lévő okmányokat, azonban a már meglévő igazolványok helyett nem kell újat igényelni. Igényelni is az okmányirodában kell majd a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első darabját.

Kedden adták át azokat az új diákigazolványokat, melyek a fokozatosan bevezetésre kerülő Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) első darabjait. A már érvényben lévő diákigazolványok helyett nem kell másikat igényelni, de a jövőben már csak ilyen RFID-csippel ellátott okmányokat adnak ki, ha valakinek az érvényes diák elhagyása vagy intézményváltás miatt új igazolványra van szüksége. Változás, hogy ezentúl az okányirodákba kell bemenni igazolványt kérni és fotózkodni.

Ez minden NEK-es kártyára érvényes. Ezzel párhuzamosan bevezették a szintén RFID-csippel ellátott oktatói és pedagógus igazolványt, valamint a kormánytisztviselői kártyát is. A későbbiekben pedig a legtöbb kiadásra kerülő okmánynál – így a személyinál és a jogosítványnál is – átállnak a csippel ellátott kártyarendszerre.

Az új okmány intelligenciája felér egy diákéval

A csippel ellátott e-diáknak számos előnye van. Helyettesítheti a naplót vagy az ellenőrzőt, és beléptetőrendszerek kialakítására is alkalmas, így a tervek szerint a BKV járatain 2014-ben bevezetésre kerülő elektronikus jegy- és bérletrendszerbe is beilleszthető lenne – mondta Vetési Iván, a renszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításáért felelős miniszteri biztos. Emellett kiválthatja a könyvtári olvasójegyeket, és gazdasági szereplők bevonásával akár számos kedvezmény igénybevételére is lehetne használni.

Sőt, ez az e-diák a European Youth Card is lesz egyben, amivel jelenleg is számos kedvezményre jogosít különböző európai országokban. Ezzel kapcsolatban Kis Norbert, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy a diákigazolvány immáron nagykorúvá, európaibbá  vált, az új okmány intelligenciája pedig felér egy felsőoktatásban tanuló hallgatóéval. A kártya további előnye, hogy nehezebben hamisítható. Az államtitkár abbéli reményét is kifejezte, hogy az új kártya nem csak a 340 ezer egyetemi vagy főiskolai hallgató, de a magyar gazdaság hasznára is válik.

Szárnyakat és gyökereket ad

Az e-diák belépő Európába Mihalovics Péter szerint. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos a kártyával kapcsolatban két dologról beszélt, egyrészt a széleskörű szolgáltatásokon keresztül szárnyakat, másrészt az identitás erősítésén keresztül gyökeret ad a magyar fiataloknak. Ezért szavai szerint megtisztelve érezte magát, hogy ő adhatta áta az első két ilyen típusú igazolványt.

D MTZ20120424005
Fotó: Máthé Zoltán

Most a február 2-áig igényelt kártyák kerültek kiosztásra. Legközelebb csak ősszel adnak ki diákokat, mikor az általános vagy középiskolába, illetve felsőoktatási intézménybe kerülő diákok kapják meg új okmányaikat. Vetési szerint az okmányirodáknak van elég kapacitása a feladat elvégzésére, a nyaralások előtti útlevéligénylési hullámtól sokkal inkább tart ilyen szempontból.

Eddig egyébként elhúzódhatott az igazolvány kiadása, mivel a diákoknak otthont adó oktatási intézmények feladata volt a procedúra lebonyolítása, és nem volt semmilyen szabály, ami határidőt szolgáltatott volna. Most viszont egy kormányrendelet értelmében 45 nap alatt el kell készülnie az igazolványnak - közölte Vetési. Bár az új okmányok érvényesítéséhez nem feltétlen lenne szükség matricákra, amíg nem lesz minden tanuló zsebében ilyen igazolvány, addig a matricázást sem vezetik ki.

Minden igazolványt elektronikussá tesznek

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer 2012 végére készülhet el teljesen. Arra azonban lehet többet kell várni, hogy a személyi igazolványok is bekerüljenek a rendszerbe, mivel azok A-típusú okmányoknak számítanak, szemben a diákkal, mely B-típusú. Az A-típusú okmányok kiadásánál pedig fontosabbak a biztonsági szempontok, ezért nem szabad azt elsietni.

Fotó: Máthé Zoltán

Vetési azt is elmondta, hogy a jogosítványok elektronikussá tételében Magyarországn úttörő lehet, azonban a biometrikus útleveleknek olyan EU-s szabályoknak kell megfelelniük, melyek nem teszik lehetővé, hogy azokat is ilyen csippel lássák el. A hosszútávú cél az, hogy minden okmányt kiváltsanak egyetlen kártyával.