Életfogytiglani fegyház egy rablóbanda két tagjának

2012.04.24. 14:08
Harmadik erőszakos bűncselekményüket követték el, ezért az új szabályozás szerint cselekményük súlya miatt életfogytiglani börtönre ítélte első fokon a szekszárdi bíróság egy rablóbanda két tagját. A vádlottak fellebbeztek, az ítélet nem jogerős.

Nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte kedden a Szekszárdi Törvényszék egy szekszárdi rablóbanda két tagját. Két társukat pedig kilenc, illetve tíz év börtönre ítélték.

A négyfős banda 2010. december 22-én otthonában rabolt ki egy dombovári vállalkozót. A rablás közben hazaérkező sértett a garázsban találkozott az arcát eltakaró harmadrendű vádlottal, aki egy feszítővassal fejen ütötte őt, másik két ütést a vállalkozó kivédte. Ezután a harmad- és a negyedrendű vádlott a vállalkozót az irodájába vitte, megkötözték, majd műszaki cikkeket, használati tárgyakat és némi készpénzt vittek el tőle.

A támadók a közelben várakozó két társukkal megpróbáltak elmenekülni, a rendőrség azonban - korábbi erőszakos bűncselekmények miatt - figyelő szolgálatot szervezett, és a Terrorelhárítási Központ, illetve a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei gépkocsijukban elfogták őket.

A két, életfogytiglani börtönre ítélt elkövetőnél a - hibásan - három csapásnak nevezett szabályt vették figyelembe. Mivel ez a harmadik erőszakos bűncselekményük volt, kétszeres böntetési tételt, húsz évet meghaladó büntetés esetén életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni.

Az elsőrendű vádlottat felbújtóként elkövetett rablás miatt tíz, a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt kilenc év fegyházra ítélték. A harmad- és negyedrendű vádlottakat rablás, személyi szabadság megsértése és életveszélyt okozó testi sértés miatt mondták ki bűnösnek és az életfogytiglani büntetés mellett tíz évre a közügyektől is eltitltották.

A vádlottak enyhítésért fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A fellebbezés miatt az ítélet nem emelkedhet jogerőre.