Felmentették a pécsi taxisgyilkosság vádlottját

2012.04.24. 15:06 Módosítva: 2012.04.24. 15:16

A Pécsi Törvényszék első fokon felmentette az 1995-ös taxisgyilkosság vádlottját – írja a bama.hu.

Gál Csilla taxisofőrt 1995. december elsején tizenkét késszúrással sebesítette meg támadója az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál. Még élt, amikor járó motorú kocsijától néhány méterre rátalált egy házaspár. Kórházba vitték, ám mire odaértek, a nő meghalt. A gyilkosság óriási közfelháborodást váltott ki, a fiatal, mohácsi születésű nő pécsi temetése valóságos taxistüntetéssé alakult.

Az ügyben indult nyomozás nem vezetett eredményre, másfél évtized múlva B. Róbert jelentkezett a rendőrségen, hogy ő a gyilkos. A férfi beismerő vallomást tett, az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt vádat emelt ellene.

A tárgyalás során több orvosszakértőt is meghallgattak: közülük ketten egyértelműen azt állították, a férfinek tévképzetei vannak, ketten pedig nem zárták ki ennek lehetőségét. A hazugságvizsgálat sem támasztotta alá egyértelműen B. Róbert vallomását.

Az ügyészség igazságügyi szakértő véleményére hivatkozva azt állította, hogy B. Róbertnek személyiségzavara van, de nem szenved olyan kóros elmeállapotban, amely a tett elkövetésének idején megakadályozta volna őt cselekedetei súlyának felismerésében.

B. Róbert rendőrségi vallomásában azt mondta: szorongásos depresszióban szenved, nyugtató és hangulatjavító gyógyszereket szed, s már a gyilkosságot megelőzően is hallott ölésre buzdító belső hangokat. Úgy gondolta, ha megteszi, megtorolhat minden rosszat, ami őt korábban érte.
Közölte azt is, hogy a bűncselekmény napján nem konkrét személlyel akart végezni. Azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot. Magyarázta szerint azért adta fel magát, mert nyolc évvel ezelőtt csatlakozott egy felekezethez, keresztény lett, és bár tisztában volt azzal, hogy felelősségre vonják, lelkiismeret-furdalás gyötörte, s "le akarta rendezni az ügyet".

B. Róbert 2010-ben levélben kért bocsánatot az áldozat családjától.

Kovács Attila tanácsvezető bíró a felmentő ítélet indoklásában rámutatott arra: a vádlott vallomásai, illetve a vallomások és a bizonyítékok között is ellentmondásokat fedeztek fel. A taxisofőrt tíznél több szúrás érte, B. Róbert azonban csak kettőről számolt be. Eltérően adta elő a bűntett helyszínéről való távozásának körülményeit, s az orvos szakértők az elmeállapotának vizsgálata után kizárták, hogy belső parancsra cselekedett volna.

A bíró kitért arra is, a bűnjeleken nem azonosították a vádlott DNS-ét, igaz, a vizsgálatokat nehezítette az a korabeli felvételek által rögzített tény, hogy e tárgyakat több tanú megfogta a kihallgatása során.

A vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.