Leszbikust követel a Jobbik a tankönyvbe

2012.04.24. 14:15 Módosítva: 2012.04.24. 15:12
Miközben biszexualitása miatt kivetetné a Jobbik Faludy György költőt a Nemzeti Alaptantervből, azt a Tormay Cécile írónőt követeli oda, aki közismert leszbikus volt. A szélsőjobboldaliaknak láthatólag fogalmuk sincs erről.

„Miért lehet a Nemzeti Alaptanterv része Faludy György munkássága?” - kérdezte a nemzetierőforrás-miniszternek feltett írásbeli kérdésében a jobbikos Ferenczi Gábor, aki azzal a lendülettel azt is kifogásolta, hogy a NAT-ból kimaradt "irodalmunk transzilvániai áramlata, Tormay Cécile és a Napkelet" -írja a Népszabadság.

"A kommunistából átvedlett 'szabad demokrata' nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, mely úgy érzem, nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára" - fogalmazott kérdésében a szélsőjobboldali képviselő.

Ferenczi a jelek szerint nemcsak nem ismeri a tanyaagba követelt Tormay Cécile-t, de ahhoz sem vette a fáradságot, hogy fellapozza a Wikipédiát, a vonartkozó szócikkből ugyanis kiderült, hogy Tormay közismert leszbikus volt - hívta fel a figyelmet markóferkó, az ismert mikroblogger. Ferenczi Gábor egyébként végzett magyartanár.

"Zichy Rafael (1877–1944) válása után 1925-ben megvádolta, hogy volt feleségével Pallavicini Eduardina grófnővel, Pallavicini Ede lányával leszbikus kapcsolatot tartott fenn. A kapcsolatot részletesen tárgyalta a korabeli baloldali sajtó. A botrány kirobbantója ellen végül a két nő rágalmazási pert indított. A bíróság – Horthy Miklós Kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat, Zichyt másfél év börtönbüntetésre ítélte. Tormay életében nem a grófnő volt az egyetlen nő: a háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca Orsay nevű olasz nőhöz; élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán éltek."

Mai szemmel furcsa lehet, hogy nem a szélsőjobb, hanem a baloldal támadta az írónőt homoszexualitása miatt. Az ok valószínűleg az lehetett, hogy Tormay nemcsak írt, hanem keményen politizált is: 1919-ben ő alapította meg a Károlyi-ellenes Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet. Az Irodalmi Jelen cikke szerint Tormay olasz szeretője révén ismerte meg „az olasz fasizmus Keresztelő Szent Jánosaként számon tartott” Gabriele D'Annunziót.