Már a héten lecserélnek egy minisztert

2012.04.24. 00:55

Már szerdán bejelentik, hogy Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) élén, állította több kormányzati forrás. Balog miniszteri meghallgatása a jövő héten elkezdődhet a parlamenti bizottságok előtt, a kinevezése pedig május 15-én történhet meg.

Balog jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Kormánypárti képviselők arról beszéltek, hogy egyelőre csak Balog kinevezése tekinthető biztosnak, a további személycserékről szerintük még nem születtek meg a végleges döntések.

Forrásaink szerint a kormányátalakítás azért nem egyetlen fordulóban történik, mert a személyi döntéseket befolyásolja, hogy Orbán Viktor kormányfő az ehhez szükséges egyeztetéseket hogyan tudja az érintettekkel lefolytatni. Egy magas beosztású kormányzati tisztviselő szerint Balog kinevezése mellett május 15-ére lezárulhat a teljes átalakítás, vagyis ekkortól hivatalba léphet az összes az új miniszter és államtitkár is.

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Semjén Zsolt
Orbán Viktor, Balog Zoltán és Semjén Zsolt
Fotó: Kovács Tamás

Először tavaly év elején merült fel, hogy az uniós elnökség lezárása után Orbán Viktor kormányfő átalakíthatja a kormányát. Legtöbbször Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterről, illetve Martonyi Jánosról írták azt, hogy távozhatnak a kormányból. Ezután többször is felmerültek találgatások az újságokban, ezek azonban nem valósultak meg. Az első személycsere végül decemberben történt meg. Fellegi Tamás ekkor jelentette be, hogy felmentését kéri, mivel túl nagy terhet jelent a számára az IMF-tárgyalások vezetése, illetve a minisztérium irányítása.

Néhány hete azonban Orbán már maga beszélt a várható kormányátalakításról. A Kemma című Komárom-Esztergom megyei lapnak április 13-án azt mondta: „Lesznek változások, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást. Az erről szóló egyeztetések folyamatban vannak”. Két nappal később Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a Hír Tv-nek megerősítette, hogy a kormányzati ciklus felénél, május után átalakul a kormány. „Én még olyan kormányt nem láttam, amelyik ugyanabban az összeállításban fejezi be a munkáját egy ciklusnak a végén, mint ahogy elkezdte” – fogalmazott Varga.

Lázárból és Szijjártóból államtitkár?

A Népszabadság április 14-én arról írt, hogy Lázár János frakcióvezető Varga Mihály utóda lehet a Miniszterelnökségen, Varga pedig pénzügyminiszter lehet. Korábban egyébként Lázár neve miniszteresélyesként is felmerült, többször éppen Réthelyi tárcájával kapcsolatban emlegették.

Az Origó múlt kedden ezt megerősítve azt írta, hogy Lázár helyett Rogán lehet a Fidesz-frakció vezetője, Varga pedig Fellegitől veszi át az IMF-tárgyalások irányítását. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, illetve államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor, a Mahir egykori vezérigazgatója.

Lázár szerdán az MTI-nek azt mondta: nem tervezi, hogy Varga Mihály helyébe lépjen a Miniszterelnökséget vezető államtitkári poszton. „Semmilyen személyemet illető változásról nincs tudomásom, nem tervezek ilyen jellegű változást” – fogalmazott.

Ellenállhatatlan felkérés

Fideszes körökben Lázár kijelentése ellenére biztosra veszik, hogy a közeli napokban mégis megtörténik a helycsere, mert a frakcióvezető „ellenállhatatlan felkérést" kapott Orbán Viktortól. A miniszterelnöki döntés hátterének megítélése azonban nem egyértelmű. Volt, aki úgy ítélte meg, hogy az új poszt egyértelműen visszalépés, sőt büntetés lesz Lázár számára, hiszen az államtitkárság vállalásával egyidőben az összeférhetetlenség miatt le kell mondania a hódmezővásárhelyi polgármesteri címről, amit a frakcióvezetőség mellett még két éven át megtarthatott volna. Mások viszont úgy látják, azért esett rá a választás, mert a minszterelnökségi államtitkárból Lázár kvalitásaival az eddigieknél sokkal fontosabb pozíciót csinálhat, és egyfajta kancelláriaminiszterként nemcsak a gazdasági kérdésérekre, ahogy ezt Varga tette, hanem a teljes kormányzati munkára hatással lehet..

Hétfőn délelőtt megkerestük a Miniszterelnökséget, többek között arra voltunk kiváncsiak, hogy május 15-ére tényleg megtörténik-e meg a kormányátalakítás. Megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.