Újabb bűncselekményt ismert be a martfűi jegyző

2012.04.24. 14:41
Újabb, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja merült fel Martfű jegyzőjével szemben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre közleményében azt írta: társtettesként, vesztegetés keretében, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt még pénteken elrendelték a gyanúsított őrizetbe vételét, de másnap kiengedték, mivel a kényszerintézkedés törvényi feltételei megszűntek.

A közleményből kiderül, hogy a korábbi gyanúsításokhoz hasonlóan a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város jegyzője ezúttal is vallomást tett, és beismerte a terhére rótt cselekmények elkövetését.

Keresztes Imre azt írta: a megalapozott gyanú lényege szerint L. Sándor vállalkozó  aki eszközbeszerzéssel kapcsolatban két esetben is pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz  2010 tavaszán megkereste a jegyzőt, akit a főügyész csak B. Edithként említ.

B. Edith a gyanú szerint félmillió forintot kért és kapott tőle, arra hivatkozva, hogy a pályázatok sikerének előmozdításáért ismerősén, I. Eszteren keresztül továbbítani fogja az összeget a hivatal illetékes ügyintézőjének. A főügyészség a múlt héten B. Edithen kívül további három embert hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül I. Esztert múlt csütörtökön ugyancsak őrizetbe vették, majd szombaton kiengedték. Ezek a gyanúsítottak sem tettek panaszt, ők is vallomást tettek és beismerték a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Martfű város jegyzőjét. B. Edithet akkor kétrendbeli, társtettesként, vesztegetés keretében, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette, valamint egyrendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozójával kapcsolatban üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette elkövetésével gyanúsították meg.

Méltatlanul viselkedett

Martfű önkormányzata azonnali hatállyal megszüntette B. Edith címzetes főjegyző köztisztviselői jogviszonyát, felmentési idő biztosítása és végkielégítés fizetése nélkül – közölte a település polgármestere kedden a Szolnok megyei város honlapján.

Kiss Edit független polgármester írásbeli tájékoztatása szerint a képviselő-testület a hétfői rendkívüli ülésen egyhangúlag meghozott határozatát azzal indokolta: B. Edith az általa a nyomozó hatóság előtt is elismert cselekedeteivel a hivatalához méltatlan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy az önkormányzat jó hírnevét, valamint a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat súlyosan rombolja.

A közleményben az áll: Martfű város jegyzője köteles olyan magatartást tanúsítani, hogy az mások – különösen a lakosság és a hatóságok – rosszalló megítélését ne váltsa ki, köteles a munkakörében és azon kívül is jó példát mutatni, olyan magatartást tanúsítani, hogy erkölcsi feddhetetlensége csorbát ne szenvedjen.