Orbán: A célokon nem változtatunk

2012.04.27. 08:49 Módosítva: 2012.04.27. 08:52
Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal.

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit". Vannak céljaink, hogy miként lehet ezeket elérve más döntéseket hozni, "erről hajlandók vagyunk tárgyalni" – jegyezte meg.

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire egységesen vonatkozzon, a bírók nyugdíjazása nem igazságszolgáltatási kérdés – jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.

Az IMF a barátunk

A miniszterelnök szerint Magyarország gyors tárgyalásban érdekelt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Azt mondta: először tisztázni kell, ki hogyan látja az ország helyzetét. A kormány továbbra is úgy ítéli meg, hogy az ország biztonságos működtetéséhez szükséges pénz rendelkezésre áll, ezért nem akar hitelt lehívni a valutaalaptól. A kabinet csak egy "nyilatkozatot" szeretne az IMF-től, hogy Magyarország számíthat egy biztonsági hálóra, ha az európai kötvénypiacon gondok adódnak. Jelezte ugyanakkor, hogy az IMF a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt úgy látja, ténylegesen hitelre van szükségünk.

Arra a felvetésre, hogy a valutaalap azért akarhat pénzt adni, mert így tud beleszólni a magyar gazdaságpolitikába, Orbán Viktor úgy reagált: "ez egy rosszindulatú értelmezés, az IMF a mi barátunk".

Több hónapos patthelyzet után az Európai Bizottság rábólintott a magyar hiteltárgyalás megkezdésére. A fordulat azzal együtt is váratlan, hogy a hét elején a kabinet megküldte Brüsszelnek a frissített konvergenciaprogramot, amiben egy 600 milliárdos kiigazítást lengetett be. A brüsszeli engedékenység ugyanis aligha magyarázható ezzel: a bürokraták a végére sem érhettek a konvergenciaprogram átolvasásának, amikor a bizottság rábólintott a tárgyalások megkezdésére. Arról, hogy mi győzhette meg őket, itt olvashat további részleteket>>>