Párttá alakult a 4K!

2012.04.28. 15:41

Szombaton megtartotta a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom a párttá alakuló kongresszusát a Loffice konferenciatermében Budapesten. Pártelnöknek Istvánffy Andrást választották meg. A kongresszus résztvevői az elnök mellett négy alelnököt is választottak. Az országos hálózatot már létrehozták, a bíróságon május első munkanapján jelentik be a megalakulásukat.

D MTZ20120428027
Fotó: Máthé Zoltán

A 4K! egy patrióta, baloldali, karakterében európai szociáldemokrata értékeket való párt kíván lenni – mondta megválasztását követően Istvánffy. A 4K! elnöke szerint "köztársasági forradalomra" van szükség, ami törvényes eszközökkel állítja vissza a köztársaságot Magyarországon. A párt elnöke hangsúlyozta: nem a harmadik köztársaság visszaállítása a cél. Mint mondta: egy a jelenleginél szélesebb társadalmi legitimitással rendelkező alkotmányra van szükség.

A 4K! egy olyan baloldali párt kíván lenni, amelynek célja egy piaci alapon működő szolidáris társadalom létrehozása. Az új pártot elsősorban a Magyarország iránti hűség mozgatja – fogalmazott az elnök. Istvánffy szerint az ellenzéknek együtt kell működnie az új választási rendszer kényszere miatt. Az új párt világnézetéhez az LMP és civil mozgalmak állnak a legközelebb. A baloldali parlamenti pártokkal szemben bizalmatlanok, a Jobbikkal pedig nem kívánnak együttműködni – tette hozzá.

A pártelnök a legfőbb gondnak a szürke- és a feketefoglalkoztatást nevezte. Álláspontja szerint ez kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat és megfosztja őket a valós munkavégzés után járó nyugdíjtól is. Mint elmondta: a jelenlegi gazdasági rendszer a vállalkozásokat is sújtja.

Istvánnfy András, a 4K! első elnöke 30 éves, az ELTE-n szerzett bölcsészdiplomát kommunikáció és magyar szakon. Korábban nyelvészként dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, később pedig kommunikációs területen is tevékenykedett civil szervezeteknél. 2007-ben egyik alapítója volt a 4K! mozgalomnak. (Az Index vele készült tavaly áprilisi interjúját itt olvashatja.)

A 4K! az október 23-ai Nem tetszik a rendszer című tüntetés után hirdette meg a részvételi pártalakítási folyamatot. Kijelentették, hogy azért hoznak létre egy baloldali patrióta pártot, mert "a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, a 2011 elején elindult tiltakozó civil mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell legyen". Ezt követően a csatlakozók országszerte helyi csoportokat hoztak létre, és közösen alakították ki a párt alapprogramját.

A 4K! magát korábban "szabad, közösségi és patrióta Y generációs mozgalomnak" definiálta. 2007 óta több tucat közösségi akciót és flashmobot szervezett a városi közterek visszafoglalására, és elindítója volt a 2010-es téli BKV-sztrájk idején a BKV-pótló Facebook-mozgalomnak. Állítják: az illegitim alkotmányozás miatt kapcsolódtak be az ellenzéki tüntetésekbe, és fordultak a politikai irányba.