Bugacon még küzdenek a lángokkal

2012.05.01. 15:03
A vasárnap és hétfőn Bugacon leégett 1100 hektárnyi erdőben még kedden is oltják a fellobbanó avartüzeket, és tart a terület átvizsgálása.

Farkasinszki Lóránt tűzoltó alezredes elmondta: hétfő estére sikerült a területet úgy kontrollálni, hogy égés szinte már nem volt, a szél pedig lecsendesedett. Éjszaka néhány egység a helyszínen vigyázott a területre, mások a központban ügyeletben voltak.

Kedd reggel hatkor megkezdődött a terület teljes átvizsgálása, és azóta egyre nagyobb részeket sikerült ellenőrizniük. Mivel a szél feltámadt, vannak olyan részek, ahol a parázsból ismét kisebb lángok csapnak fel, ezek oltásán dolgoznak.

Jelenleg 13 tűzoltótechnikával 46 hivatásos tűzoltó, több mint húsz polgárőr, önkéntes tűzoltó vizsgálja át a területet, és a nemzeti parktól is többen segítenek.

A tűzzel érintett terület nagysága 1100 hektár, melynek a határán még lehet visszagyulladás, de reményei szerint nagyobb terület nem pusztulhat el.

A honvédség vasárnap estig vett részt az oltásban, azóta nem kértek segítséget tőlük.

Az igazgató szerint a gondatlan tűzokozás nem zárható ki, de szándékosságra utaló nyomot eddig nem találtak. A hatósági eljárás során tanúkat is meghallgatnak.

A területhez vezető utakat lezárták, a rendőrség és a polgárőrség csak engedéllyel rendelkező embereket enged a közelbe.

A tűz összesen hatezer hektárt veszélyeztetett, ebből 1100 hektár elpusztult; a területen lévő borókásnak csak a kisebb részét sikerült megmenteni.