Gyurcsány az első számú közellenség

2012.05.01. 15:45
A Demokratikus Koalíció első majálisán a szorult helyzetben lévő Gyurcsány Ferenc nem hátrált meg, hanem előremenekült, és mélyen benyomult az ellenség harcvonalai mögé. A DK elnöke szerint politikai értelemben meg akarják ölni, de mivel a lelkiismerete tiszta, a vagyonából is kipereli azokat, akik azt állítják, hogy plagizált. Soha ennyi médiamunkás nem esett el május 1-jén.

Nehéz dolga volt május 1-jén Gyurcsány Ferencnek. Tavaly – amikor éppen kiderült, hogy hivatali visszaélés ügyében hallgatnák ki – még az MSZP színeiben üvölthette, hogy ¡No pasarán!, most viszont a saját imidzse köré kellett megterveznie a pártja majálisára szervezett beszédét. Ezt legfőképp úgy építette fel, hogy mielőtt színpadra lépett, nem igazán hangzott el a neve, csak rébuszokban ("Az, akire a leginkább vártok!") utaltak rá. Ez a hallgatóságnak láthatóan bejött, a színpad előtt például olyan felfokozott izgalommal várakozott egy nyugdíjas néni, hogy fotósunkat egy "A demokrata nem fél!" felkiáltás után arrébb küldte, mert attól tartott, hogy a helyére pályázik.

A közönség bemelegítése és a hangulat fokozása 10 óra után Csocsó bohóc feladata volt, aki mérsékelt lelkesedést ért el. Eközben a DK ifjúsági tagozatának lelke, Szarvas Koppány Bendegúz járőrözött. Utána a színpadon a magát partizánhölgyként definiáló Bach Szilvia humorista humorizált, azaz bejelentette, hogy mivel az Orbán-kormány mesekönyvégetésre készült, írt egy Fidesz-barát mesét Narancskáról. Itt 10 percben olyan töményen hangzott el minden vád a Fidesz ellen a Malévtól kezdve Csaba királyfiig, ami csak egy DK-s eszébe juthat, hogy követhetetlen volt egészen a végső ÉBRESZTŐ! felkiáltásig.

Ekkor kezdett el gyűlni a tömeg. Feltűnt Vadai Ágnesen kívül Gyurcsány Ferenc ideológiai balkeze, Gréczy Zsolt, de a tömegben sörözgetett Szabó Zoltán is, aki azt magyarázta, hogy már ő sem találná meg a szakdolgozatát, amit kb. harminc éve a pszeudokompakt terek szorzatáról írt. "De nem is ez a lényeg, hanem hogy az emberek többségének ez az egész arról szól, hogy a Schmitt legalább lemondott" – csíptük el egy mondatát, ami után tréfásan hozzátette, hogy ő javasolta Gyurcsánynak, hogy mondjon le a köztársasági elnöki pozícióról. Szabó egyébként csak egy "Ajjajj!" felkáltással nyugtázta, hogy állítólag a kaszinótojásos ügyvéd már bejelentkezett, hogy szívesen védené a plágiumgyanúba keveredett volt miniszterelnököt.

Az Index riporterének sikerült Havas Henrikkel is beszélnie, aki a beszéd előtt az árnyékban várta Gyurcsányt, akit egyébként nem szeret.

Az erős kezdés után az egyszerű embereken volt a sor, akik néhány percben elmondhatták a véleményüket az országról. Amikor ez a programelem véget ért, már nem csak a kánikulai hőség hatására bizsergett a levegő, és nem is azért, mert többen odamentek a Hír TV stábjával üvöltözni, hanem mert lassan delet ütött az óra.

Amikor a Közlekedési Múzeum felől az Illés egyik slágerére megérkezett Gyurcsány Ferenc, oldalán Molnár Csabával és a riportereket feltartani igyekvő kíséretével, a majálisozók már úgy tomboltak, mintha Kádár Jézus támadt volna fel. A bevonulás még Gyurcsány fénykorában sem volt ilyen karizmatikus: a színpad mögött a riporterek úgy lökdösték bele egymást a bokorba, mint ahogy az ész nélkül nyomuló rozmárok tolják egymást a szakadékba.

Gyurcsány azzal kezdte, hogy ez nem egy szokványos május elseje. Nem arra gondolt, hogy nem a szocialisták színeiben lambadázott fel a színpadra, hanem mert – mint mondta – egy gazember kormány, egy bűnszövetkezet van hatalmon, ami szerinte saját titkosrendőrséget épít ki, egy oligarcha kezeli a pénzügyeit, valamint saját csatornájával konstrukciógyártással és lejárató kampányaival politikai értelemben akarja megölni az ellenzék politikusait, mint például Szilvásy Györgyöt, Veres Jánost vagy Gyurcsány Ferencet. Gyurcsány szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezt a karaktergyilkosságot azért akarja elkövetni, mert megteheti.

A mostani egyértelműen az egyik legkeményebb beszéd volt, amit Gyurcsány valaha elmondott. Olyannyira, hogy szinte végig vörös fejjel ordította túl a vörös fejjel ordító rajongóit. Az utóbbi időkben őt ért támadások elől nem meghátrált (ahogy ő mondta: "Futni szoktam, nem elfutni"), hanem ellentámadásba indult, viszont retorikai értelemben talán túl mélyen hatolt be a frontvonal mögé.

Szerinte ugyanis gyanús, hogy több mint tízezer szakdolgozat közül éppen az övé és a sógoráé hiányzik, és feltette a kérdést, hogy ez vajon kinek az érdeke. Ugyan a bírálat függvényében talán akár pont a plágiumgyanúba került politikus járhatott jól, ő megjegyezte, hogy éppen a Fidesz állhataz egész mögött.

Lengvárszky Attila reakciója

Az oktatási igazgató a vádakra reagálva elmondta: "A szakdolgozatok őrzése abban az időszakban és most is a karok, tanszékek, adott esetben a könyvtár, más esetben a levéltár feladata". Hozzátette: a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület közös jelöltjeként nyert mandátumot Pécs 7. számú körzetében, a testületben nem a Fideszt, hanem az Összefogás Pécsért Egyesületet képviseli.

Gyurcsány elmondta, hogy tiszta a lelkiismerete, és nem fogja tűrni a gyalázatot, hanem jogi lépésekkel fenyegetőzött, mint hasonló esetben Schmitt Pál. "Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem" – fogalmazott, mire a közönségből egy ember egy emberként hördült fel: "Itt vannak a nyuggerek!".

Gyurcsány dúlt-fúlt a színpadon még egy darabig, kifejtette, hogy nem az ő lába remegett Sukoró-ügyben sem, hanem a főügyészé, majd vastaps kíséretében a színpad árnyékából kilépett a napfénybe, mint már annyiszor.