no

A gerincvelő-kutató, akinek többször várták a leváltását

2012.05.03. 13:04
Kazahsztán fővárosában, Asztanában jelentette be Réthelyi Miklós lemondását Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A Nefmi új vezetője a várakozásoknak megfelelően Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lesz.

"A miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat" – mondta még tavaly júniusban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter miután négyszemközt egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel. A találkozó előzménye a miniszter körül kialakult legsúlyosabb konfliktus volt.

A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) néhány nappal a találkozó előtt közölte: a miniszter Horváth Ádámot, a Magyar Állami Operaház eddigi miniszteri biztosát nevezi ki az intézmény főigazgatónak. Pár órával később a kormányzati munkát koordináló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) megsemmisítette a miniszter döntését, arra hivatkozva, hogy a kormányfő külön kérte Réthelyit, hogy a kormány hozzájárulása nélkül ne hozzon döntést az ügyben. Orbán ezt követően találkozott Réthelyivel. A Népszabadság a megbeszélés előtt arra számított, hogy Orbán meneszteni fogja a miniszterét, a lap úgy fogalmazott, hogy „Réthelyi megkapta a semelyzsinórt”. A miniszter ennek ellenére mégis a posztján maradt.

DSZZS20120313011
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Réthelyi távozásáról szóló hírekhez hozzájárulhatott az is, hogy az Orbán-kormány 2010. májusi megalakulása óta a legtöbb kormányzati konfliktus a Nefmihez kötődött. Tavaly áprilisban kiszivárogtak az Orbán Viktor kormányfő és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közötti heves szóváltás részletei. A nyilvánosság számára is érezhető vita alakult ki oktatatási kérdésekben Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke között. Több kormánypárti politikus a konfliktusokat arra vezette vissza, hogy Réthelyi nem erőskezű vezető, kerüli a konfliktusokat, így túl nagy önállóságot hagy az államtitkárainak.

Az Origó Nefmiről szóló tavaly nyári cikkéből viszont az derült ki, hogy Orbán Viktor kifejezetten olyan szimbolikus figurát keresett a minisztérium élére, aki oktatási és egészségügyi háttérrel is rendelkezik. A koncepció mellett szólt, hogy a Nefmihez nagy forrásigényű területek tartoznak, ezért kellemetlen lenne, ha egy ambiciózus miniszter túl sok pénzt harcolna ki a tárcának, ráadásul olykor szembe is menne Orbánnal. A minisztérium körüli viták ellenére ezért a kormányfő kormányzástechnikai szempontból elégedett volt a tárcával, többek között azért, mert a jelentős költségvetési forrásokat igénylő területek (oktatás, egészségügy) egy minisztériumban vannak összezárva, és kénytelenek egymással versengeni, osztozkodni. Orbánnak így a Nefmi vezetőivel, köztük Réthelyivel sincs kifejezetten gondja.

Réthelyi a Schmitt-ügy miatt is középpontba került. Március végére készült Schmitt Pál korábbi állami plágiumügyét vizsgáló jelentés, amelyet a Semmelweis Egyetem megküldött Réthelyinek, a miniszter ezt azonban nem volt hajlandó átvenni. Ezt követően döntött úgy a Semmelweis Egyetem szenátusa, hogy visszavonja Schmitt doktoriját, ami végül az államfő lemondásához vezetett. Később az ügy miatt Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora is felajánlotta a lemondását. A miniszter távozása az elmúlt hetekben újra felmerült, ennek oka azonban az lehetett, hogy sajtóhírek szerint Réthelyi nem a ciklus végéig vállalta a miniszteri posztot.

DKOKO20100819003
Fotó: Kollányi Péter

Réthelyi 1991-től volt a Semmelweiss Egyetem rektora, majd 1995-től pedig az egyetemen belül működő Egészségügyi Menedzserképző Központja vezetője volt. A gerincvelő-kutatásai alapján nemzetközileg elismert professzor. 1990-ben a népjóléti tárcánál főosztályvezetőként dolgozott. Miniszteri bemutatásakor 2010 májusában Orbán azt mondta róla, hogy "a nemzeti erőforrásokért felelős Réthelyi Miklóstól azt várják az emberek, hogy mentse meg a magyar egészségügyet, építse újra a szociális biztonságot, és teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedékek számára".