Orbán sajnálja, hogy nem tudta maradásra bírni Réthelyit

2012.05.03. 15:13
Réthelyi Miklós távozásán kívül további változások is várhatóak a kormányban, mondta csütörtökön a kormányfő szóvivője. Orbán Viktor a távozó miniszternek azt írta, sajnálja, hogy nem tudta rábírni a maradásra. Információink szerint május 15-ére zárulhat le a kormányátalakítás.

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök, jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön Kazahsztán fővárosában, Asztanában. A kazah fővárosban Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Lesznek még változások

Szijjártó közölte: Réthelyi már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról. Egyetlen terület sem kerül el a Nemzetierőforrás-minisztériumtól, és a kormányzati struktúrában sincs szükség változtatásra, az sikeresen működik mondta Szijjártó. A szóvivő szerint a minisztercsere már csak „parlamenti technikai kérdés”, hiszen bizottsági meghallgatásokon kell átesnie a miniszterjelöltnek.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, Szijjártó azt válaszolta, hogy Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek.

A napi politikában részt veveő vezető kell

Réthelyi lemondó levélét az MTI ismerteti, ebben a távozó miniszter azt írta: „a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működésével bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának alapgondolata - az emberrel foglalkozó területek: oktatás, szociális-, család- és ifjúság ügy, egészségügy, kultúra és sport egy szervezeti egységbe, egy minisztériumba történő összefogása - helyes volt”.

A minisztérium példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban – olvasható a levélben. Réthelyi arról is ír, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok, kezdettől fogva, nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat.

Réthelyi szerint többször szembe kellett nézni azzal a kritikával, hogy túlságosan nagy a minisztérium, működésképtelen, darabokra szedve jobban tudnának az ágazatok teljesíteni. Az elmúlt két év ennek éppen az ellenkezőjét bizonyította – írta levelében Réthelyi. Hozzátette: a minisztérium rendkívüli körülmények között is – például EU elnökség - eredményesen működött.

„Úgy gondolom, hogy a kormányzati munka következő két évében a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván” – írta.

Orbán nem tudta maradásra bírni

Orbán válaszlevelében köszönetet mondott Réthelyinek. "Sajnálom, hogy nem tudtam Önt rábírni arra, hogy a 2010 májusában két évre kötött megállapodásunkat meghosszabbítsa, és így továbbra is megtiszteljen azzal, hogy munkatársa lehessek. A szempontjait és megfontolásait ugyanakkor tudomásul veszem. Lemondását elfogadom"- írta Orbán.

Balog a bejelentés után közölte, hogy nagy megtiszteltetés számára a miniszteri jelölés, amit elvállalt, és a legjobb tudása szerint fog ellátni. „Terveimről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kívánok beszámolni” – írta Balog Zoltán közleményében.

Többször felmerült a csere

Először tavaly év elején merült fel, hogy az uniós elnökség lezárása után Orbán Viktor kormányfő átalakíthatja a kormányát. Többek között Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterről, illetve Martonyi Jánosról írták azt, hogy távozhatnak a kormányból. A találgatások ekkor, illetve a következő hónapokban sem váltak valóra.

Néhány hete azonban Orbán már maga beszélt a várható kormányátalakításról. A Kemma című Komárom-Esztergom megyei lapnak április 13-án azt mondta: „Lesznek változások, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást. Az erről szóló egyeztetések folyamatban vannak.”

A Népszabadság április 14-én arról írt, hogy Lázár János frakcióvezető Varga Mihály utódja lehet a miniszterelnökségen, Varga pedig pénzügyminiszter lehet. Korábban egyébként Lázár neve miniszteresélyesként is felmerült, többször éppen Réthelyi tárcájával kapcsolatban emlegették.

Az Origó április 17-én azt írta, hogy Lázár helyett Rogán lehet a Fidesz-frakció vezetője, Varga pedig Fellegitől veszi át az IMF-tárgyalások irányítását. Szijjártó Péter a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, illetve államtitkári rangot kap a miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor, a Mahir egykori vezérigazgatója.

Május 15-ig lezárulhat

Kormánypárti források az elmúlt hetekben arról beszéltek, hogy egyelőre csak Balog kinevezése tekinthető biztosnak, a további személycserékről szerintük még nem születtek meg a végleges döntések. A kormánypárti frakció egyik befolyásos tagja még szerdán is erről beszélt lapunknak.

Forrásaink szerint a kormányátalakítás azért nem egyetlen fordulóban történik, mert a személyi döntéseket befolyásolja, hogy Orbán az ehhez szükséges egyeztetéseket hogyan tudja az érintettekkel lefolytatni. Több forrás is azt állította, hogy május 15-ére lezárulhat a teljes átalakítás, vagyis ezután hivatalba léphet az összes az új miniszter és államtitkár is.