A Nefmi szerint a nehézségek ellenére biztonságos a betegszállítás

2012.05.04. 13:54

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkársága meggyőződött arról, hogy a kezdeti nehézségek ellenére biztonságosan zajlik a betegszállítás irányítása az Országos Mentőszolgálatnál – olvasható a Nefmi pénteki közleményében.

Május elseje óta az Országos Mentőszolgálat irányítja a betegszállítást: a betegszállítás elrendelésére jogosult szakembereknek az 1820-as számot kell tárcsázniuk akkor, ha egyszerű betegszállításra van szükség. Csütörtöki közleményében a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE) az írta: "Két nap telt el azóta, hogy az Országos Mentőszolgálat átvette a betegszállítás irányítását, máris hatalmas fennakadások keletkeztek az egészségügyi ellátórendszerben".

A közlemény szerint a 1820-as központi betegszállítási hívószám bevezetése váratlan túlterheltséget okozott, az egészségügyi szolgáltatók nem tudták zökkenőmentesen megrendelni a szállításokat. A központi hívószám túlterheltsége miatt a hívások egy része a mentés hívószámára irányítódott át. Az orvos-megrendelők jelzése alapján így már a mentés biztonsága sem volt garantálható a 104-es vonal folyamatos leterheltsége miatt, voltak, akik órákig nem érték el a 104-es számon a mentés irányítást - írja az egyesület.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Index megkeresésére csütörtökön azt közölte, hogy helyenként átmenetileg valóban jelentkezett túlterheltség a hívószám vonalain, ami hosszabb várakozási időt eredményezett. A mentés biztonsága (104-es segélyhívások lehetősége) sehol sem sérült, ellátatlanul maradt betegszállítási feladatról jelzést, információt sehonnan sem kaptunk. - mondta.

A Nefmi pénteken azt közölte, hogy a betegszállítás irányítása biztonságos. Az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás feladatainak teljes körű összehangolását, az esetleges párhuzamosságok elkerülését, ugyanakkor a magán-betegszállítók kapacitásaira hosszú távon is számít – olvasható a minisztérium közleményében.