Új feszültséget szül a dohányosok kitiltása

2012.05.04. 11:14
Az utcára szoruló dohányosok miatt a szórakozónegyedekben egyre nagyobb a zaj, a járdákon néha nem lehet közlekedni, és van, ahol a lakók arra panaszkodnak, hogy a füst az ő ablakukon száll be. A kocsmák tulajdonosai igyekeznek betartani a törvényt, de ők is számítottak arra, hogy az új helyzet új konfliktusokat szül. Az ÁNTSZ csak a törvény betartását ellenőrzi, ezért azt ajánlja, egyezzenek meg egymással a lakók és vendéglátósok. Az önkormányzatok egyébként akár egyes utcákon és tereken is megtilthatják a dohányzást.

Április elseje óta egyik szórakozóhelyen sem lehet rágyújtani, a dohányosok a kertekbe, teraszokra és az utcára szorulnak. Számos olyan hely van Budapesten, amely előtt emiatt állandó tumultus alakult ki. Bár a szórakozóhelyek általában gondosan ügyelnek arra, hogy a vendégek csak a kijelölt helyen, a bejárattól öt méterre dohányozzanak, az új helyzet új konfliktusokat szül. A kocsmák közelében lakók arra panaszkodnak, hogy nem lehet rendesen közlekedni a járdán, éjszaka nagyobb a zaj az utcákon, sőt a jó idő beköszöntével a füst is beszáll a nyitott ablakokon.

A belvárosban lévő Gozsdu udvarban például sokan vettek drágán lakást. Ugyan tudhatták, hogy lent több jól menő szórakozóhely és étterem is működik, de azt senki nem látta előre, hogy áprilistól tömegek állnak, beszélgetnek és dohányoznak majd a zárt udvarban. Itt a falak még fel is erősíti a zajt, és már előfordult, hogy az egyik étterem zongoristájára felülről valaki vízzel teli lufit dobott.

RDA 4949
Fotó: Ránki Dániel

Mindenben igyekszünk betartani az új törvényt, de ennek következményeivel mi is most szembesülünk, és nem biztos, hogy ezt mi kezelni tudjuk, mondja Rozgonyi Zoltán, a 400 tulajdonosa. Eddig arra kellett figyelniük, hogy az érkező és az elmenő vendégek ne hangoskodjanak.  Április elseje óta azonban több tucat ember áll kint az utcán és beszélget, ami érthetően nagyobb zajjal jár. A felszálló füst miatt még nem voltak problémák, de előfordult, hogy a lakók szóltak, zavarja őket az állandó utcai duruzsolás.

A helyzet kezelésére a 400 a szomszédos Mika Tivadar Mulatóval közösen egy csendbohócot alkalmaz, aki megkéri a vendégeket, hogy ne hangoskodjanak és megmutatja nekik, hol szabad dohányozni. "Várható volt és így is lett: mostantól a buli már nem bent van, hanem kint", tapasztalta a Mika tulajdonosa. Kápolnai Gábor szerint viszont megdöbbentő, hogy az emberek milyen fegyelmezetten veszik tudomásul az új szabályokat. Rövid idő alatt bebizonyosodott az is, hogy bent a füstmentes helyen a vendégek is jobban érzik magukat és a személyzetnek is jobb így dolgoznia.

A VII. kerületben lévő Kisüzem egyik tulajdonosa, Dreissiger László azt mondja: eddig nem volt semmilyen vitájuk a környéken lakókkkal, de ők is mindent elkövetnek, hogy ne zavarják az ott élőket. Az eldobált csikkeket ezért záráskor mindig felseprik a járdáról. Dreissiger László reményei szerint az elkövetkező hónapokban a vendégek is megszokják az új helyzetet, így amikor ősszel és télen több embert vonzó rendezvényeket tartanak, addigra már mindenki megtanulja, hogy lehet úgy dohányozni az utcán, hogy azzal senkit ne zavarjanak.

Mindenki elismeri, hogy a törvény bevezetésének pozitív hatásai vannak, de a következmények kezelésére senki sem gondolt. Érkeztek már panaszok a polgármesteri hivatalhoz, de az önkormányzatnak nincs sok eszköze arra, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása miatt jelentkező újabb konfliktusokat kezelje, válaszolták kérdésünkre a VI. kerületi önkormányzatnál. A VII. kerületnél azt mondták, ők még nem kaptak ilyen panaszokat, de a törvény betartatása szerintük alapvetően az ÁNTSZ hatásköre.

Az ÁNTSZ ellenőrei azonban nem az utcai zajjal foglalkoznak, ők azt nézik, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a vendégek a kijelölt dohányzóhelyeket használják-e. Ettől függetlenül már hozzájuk is érkeztek panaszok a dohányosok utcai hangoskodása és a szálló füst miatt, közölték kérdésünkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóirodáján.

Az ilyen konfliktusok kezelése elsősorban a vendéglátó egységek és a közelben élők együttműködésén múlik, hiszen ez a dohányzáson kívül sok más tekintetben is kompromisszumot igényel, ajánlották megoldásként az ÁNTSZ-nél. "A normális együttélés szabályairól az egyedi helyzeteket mérlegelve kell megegyezni, az ÁNTSZ-nek nincs lehetősége ebbe beleavatkozni, ha a vendéglátó egység, illetve a vendégek betartják a törvényt".

Az ÁNTSZ közlése szerint a lakók vagy a vendéglátósok konkrét esetekben felkérhetik a területileg illetékes kistérségi intézetet a helyzet áttekintésére. Ilyenkor a helyszínen megvizsgálják, hogy valóban a szabályoknak megfelelően jelölték-e ki a dohányzóhelyet, illetve a szabályok megtartása mellett létezik-e olyan alternatíva, ami a helyzet rendezését segíti.

A terézvárosi polgármesteri hivatal állításával ellentétben az önkormányzatok is léphetnek. A törvény ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy saját hatáskörben nemdohányzó közterületeket jelöljenek ki, azaz parkokban, lakónegyedek közelében maguk is megtilthatják az utcai dohányzást, amire már több példa is van az országban. Kirívó esetekben a lakók a közterület-felügyelet illetve a rendőrség segítségét is kérhetik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat eddigi tapasztalatai szerint a vendéglátósok és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. Az ÁNTSZ közlése szerint az elmúlt időszakban több olyan történet is eljutott hozzájuk, amelyekben állampolgárok arról számolnak be: éppen a szabályok változása késztette őket arra, hogy abbahagyják a dohányzást. Az ÁNTSZ reményei szerint ez végső soron oda vezet, hogy az utcán, közterületeken is egyre kevesebben gyújtanak rá.