A DK szerint volt tanítási gyakorlaton Gyurcsány

2012.05.05. 10:03 Módosítva: 2012.05.05. 11:09
A Demokratikus Koalíció közleményben reagált a Hír TV péntek esti Célpont című műsorának állításaira Gyurcsány Ferenc tanítási gyakorlatával kapcsolatban, miszerint a leckekönyv egyértelműen bizonyítja, hogy a volt kormányfő osztályozott tanítási gyakorlattal rendelkezett. A Fidesz szerint Gyurcsánynak az alapkérdésekre kellene válaszolnia.
fotó: demokratikuskoalicio.hu
fotó: demokratikuskoalicio.hu

A Hír TV Célpont című műsorban pénteken az hangzott el, hogy Gyurcsány nem végezte el a kötelező tanítási gyakorlatokat a pécsi tanárképzőn, ezért nem is szerezhetett volna diplomát. A DK közleménye szerint azonban Gyurcsány Ferenc leckekönyve "egyértelműen bizonyítja", hogy osztályozott tanítási gyakorlattal rendelkezett. A leckekönyv vonatkozó oldalait beszkennelve közzé is tették. Az államvizsgával kapcsolatos bejegyzések oldalán az áll, hogy "Tanítási gyakorlat: biológia: jó (4), technika: jó (4)". A bejegyzés alatt keltezés, aláírás és pecsét látható.

Hivatkoznak az abszolutóriumról szóló oldalra is, amely szerint Gyurcsány Ferenc "(...) előírt tanulmányait bevégezte és az államvizsga letételéhez megszabott követelményeknek mindenben eleget tett". Itt is látható keltezés, aláírás és pecsét.

A Hír TV rejtett kamerás felvételén megszólalt a pécsi Meszesi Általános Iskola volt igazgatója. A Célpont szerint ebben az iskolában kellett volna elvégeznie Gyurcsánynak a tanítási gyakorlatot. A pedagógus azt mondta, hogy ez nem történt meg, Gyurcsány felmentést kapott a feladat alól, mert előtte választották meg a pécsi tanárképző KISZ-titkárának.

A DK megkérdőjelezi a Hír TV-nek nyilatkozó tanú hitelességét is. Egyrészt amiatt, hogy név nélkül és kitakart arccal szólalt meg. Másrészt a DK szerint valótlanság, hogy Gyurcsány azért nem vett részt a gyakorlaton, mert éppen akkor, vagyis 1984-ben lett KISZ-titkár. Az igazság a DK szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc már 1982 óta betöltötte ezt a tisztséget.

A Hír TV-nek Gyurcsány Ferenc először nem tudta felidézni, hogy Rozs Szabolcs miről írt szakdolgozatot, sőt azt sem, hogy melyik szakra járt.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombati közleményében azt írta, hogy a Fidesz várja a választ az alapkérdésekre, vagyis arra: hogyan lehet, hogy ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot 1984-ben, mint korábbi sógora 1980-ban; pontosan mit jelent az, amit el is ismert, hogy "felhasználta, merített belőle"; valamint hogyan lehetséges, hogy szakdolgozata  hivatalos bírálata alapján  oldalszámra megegyezik a sógorától származó szakdolgozattal?