Áder vissza fogja dobni a rossz törvényeket

2012.05.06. 09:55
A jövőjét az Európai Parlamentben tervezte, ezért váratlanul érte, hogy felkérték köztársasági elnöknek - mondta az MTI-nek adott interjúban Áder János. A szerdán megválasztott államfő azt mondta: a kifogástalan törvényeket alá fogja írni, a rosszakat viszont visszaküldi a parlamentnek. Áder arról is beszélt, hogy gyerekkori szenvedélyéről, a horgászatról nem fog lemondani.

,„Azt hiszem, kevés embert érhetett váratlanabbul, mint engem. Három éve az Európai Unió parlamentjében dolgozom, és a jövőmet is így terveztem” - mondta az MTI-nek Áder János arra a kérdésre, hogy számított-e arra, hogy köztársasági elnöknek jelölik.

Áder az MTI-nek adott interjúban azt mondta: hogy a felkérés után több mindent át kellett gondolnia. Ezek között személyes szempontokat, a gyermekei iskolai kötöttségeit, uniós munkatársai sorsát, a megkezdett ügyeinek lezárását említette.

Áder szerint többen azt gondolták róla, hogy az államfői felkérés esetén nincs mérlegelési lehetősége. „Engem azonban más fából faragtak. Nem az a fajta ember vagyok, aki alapos megfontolás nélkül képes lenne igent mondani arra, hogy Magyarország köztársasági elnökévé jelöljék” - mondta.

Szerinte az emberek, családok, vállalkozások becsülettel küzdenek minden nap, ez tartja meg az országot. Ezért is különös számára, hogy miért nem egymás teljesítményének elismerése és megbecsülése jelenti az egyik legfontosabb igazodási pontot. Szerinte a mások teljesítménye iránti több tisztelet a saját teljesítményünk jobb megbecsülését eredményezné, ami áttételesen az ország versenyképességére is kihatna.

Azt mondta, köztársasági elnökként egyedül ezért talán keveset tehet, de ha lesznek szövetségesei, már jóval többet. Áder az interjúban arról is beszélt: minden tisztességgel boldogulni akaró magyar embert természetes szövetségesének tekint ebben, mint a médiát, a politikai pártokat, a kormányt, a civil szervezeteket, vagy az egyházakat. De ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában be akarna avatkozni a pártok, az Országgyűlés vagy a kormányzat felelősségi körébe tartozó munkába - tette hozzá.

Közel negyedszázados politikusi tapasztalata sokkal inkább segíti abban, hogy köztársasági elnöki megbízatását jól lássa el, mintsem hogy ez hátrányt jelentene - mondta azokra az ellenzéki kijelentésekre, hogy pártpolitikusként került az államfői székbe.

Áder szerint az államfői tisztséget az alkotmány is politikai megbízatásként definiálja, ebből pedig logikusan következik, hogy egy politikai tisztséget politikus is betölthet. "És ha ez így van, az a politikus, akit felkérnek és megválasztanak erre a tisztségre, nem érkezhet a Holdról vagy a Marsról, csakis a magyar politikai élet erőteréből" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy alá fog-e minden törvényt írni, azt felelte: „Szeretném még egyszer világossá tenni, hogy kizárólag az alaptörvény szerint fogok eljárni. Ez azt jelenti, hogy ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni. Ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni”.

Áder azt mondta: minden olyan kérdésben konzultálni fog a parlamenti pártokkal, amelyben szükségesnek tartja kikérni a véleményüket. A kiemelt jelentőségű személyi javaslatoknál is ezt a hagyományt folytatja.

Áder János beszélt arról is, tiszteli a korábbi elnököket, úgy véli, mindegyikőjüktől van mit tanulnia, ezért szándékában is áll minden elődjével személyesen is találkozni. Sajnálatát fejezte ki, hogy Mádl Ferenc néhai államfőt már nem kérheti meg arra, ossza meg vele személyes tapasztalatait, jelezve egyúttal: az általa megteremtett struktúrát tekinti követendő példának a Köztársasági Elnöki Hivatal felépítésében.

Egyelőre nem tudta megmondani, mikor költözik be az elnöki rezidenciába, amelyet a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény jelöl ki az államfő kötelező lakhelyéül. Jelezte, hogy a költözésig még sok más családi kérdés megoldása vár rájuk.

A V4-ek találkozójáról való távolmaradásról azt mondta, még nem Magyarország beiktatott köztársasági elnöke, még nincs alkotmányos lehetősége elnöki jogai gyakorlására, így az ország hivatalos képviseletére sincs módja május 10-éig, hivatalba lépéséig.

Geréb Ágnes kegyelmi kérvényéről azt mondta, felelőtlenségnek tartaná, ha beiktatása előtt véleményt formálna róla.

A megválasztott köztársasági elnök az MTI-nek adott interjúban arról is, nem lenne elégedett magával, ha gyermekei és felesége szemében államfőként helytállva épp családfőként vallana szégyent és gyerekkori szenvedélyéről, a horgászatról sem fog lemondani.