Megszűnik az étkezőkocsi a belföldi vonatokon

2012.05.07. 13:45

A Népszava információi szerint a MÁV-Start Zrt. június közepétől megszünteti a belföldi étkezőkocsi-szolgáltatást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már jóváhagyta a döntést, ami azonban a kommentárok szerint megtévesztő kalkuláción alapul.

A Pécsre, Nyíregyházára, Miskolcra és Debrecenbe közlekedő InterCity-szerevények étkezőkocsijai június 15-én közlekednek utoljára. Ugyanaz lesz az utolsó napja a járműveket üzemeltető InterCity Vendéglátó Kft. mintegy félszáz alkalmazottjának is, akiket – a 30 napos felmondásra tekintettel – hivatalosan még nem is értesítettek a döntésről.

Az iho.hu közösségi közlekedési szaklap cikke szerint az intézkedésre a vasúttársaság új takarékossági intézkedései keretében került sor: egy belső kimutatás alapján az étkezőkocsik üzemeltetése évente csak 10,3 Mft bevételt generált, miközben az üzembentartásukra 656 milliót költöttek. Az iho.hu azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kiadások zöme más MÁV-cégeknél landolt, azaz a MÁV-csoport szintjén már nem egyértelmű a megtakarítás mértéke, ami a reméltnél nagyságrendekkel alacsonyabb lesz.

A portál arra is emlékeztet, hogy a döntés előkészítésekor nem végeztek számításokat, így nem tudni, hogy a szolgáltatás kiesése hogyan változtat az utazási szokásokon, a vasúti közlekedés mint szolgáltatás megítélésén.

Az örökké változó táj látványa

Így hirdeti honlapján a Máv-Start Zrt. jelenleg is az étkezőkocsi–szolgáltatást:

A vasúti utazás során az étkezés is élménnyé válhat – hiszen az étkezőkocsikban éttermi környezetben, kényelmes és kellemes módon fogyaszthatja el a napszaknak megfelelő étkeket. A Magyarországon közlekedő étkezőkocsik hazai-, vagy a környező országokra jellemző étel- és italkülönlegességekkel várják utasaikat. A kínálatot még különlegesebbé teszi az örökké változó táj látványa is.Az étkezőkocsik az egész út során várják vendégeiket, a különféle hideg és meleg ételek mellett italokkal és kisebb harapnivalókkal – szendvicsekkel, valamint édes- és sós rágcsálnivalókkal is. Ezek fogyasztásához számos étkezőkocsi bisztró-szakasszal is rendelkezik, vagy pedig a vonatot bejáró felszolgáló minibár-szolgáltatásból megvásárolva akár az ülőhelyen is fogyaszthatók.