Balog alkalmas ember alkalmatlan feladatra

2012.05.08. 13:49
Az országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának Fidesz-KDNP-s többsége támogatta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterré való kinevezését. A Jobbik és az MSZP is úgy látja: nem Balog személyével van a baj, hanem a monstre minisztériummal, amely a jövőben már hét államtitkárságot olvaszt egybe.

A Nemzetierőforrás-minisztérium Emberi Erőforrások Minisztériumára való átnevezésével is azt akarják hangsúlyozni, hogy ez egy másik minisztérium lesz, amely még nagyobb hangsúlyt fektet a humán erőforrás megerősítésére, mondta az országgyűlés oktatási bizottsága előtt Balog Zoltán, aki Réthelyi Miklóst váltja a tárca élén. Balog külön hangsúlyozta: az átnevezés nem jár sokmilliós költséggel. Szerinte főleg informatikai átalakításra lesz szükség, ezen kívül összesen hét táblát kell lecserélni: a meglévő öt államtitkárságét, és a minisztériumba integrálódó további kettőét, a társadalmi felzárkózásért és az egyházakért felelős államtitkárságét.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Balog bemutatkozásakor arról beszélt, hogy Észak-Magyarország, sőt Európa egyik legelmaradottabb kistérségéből származik, ismeri az ott élők problémáit. Mint mondta: ezeknek az embereknek a jövőjét döntően befolyásolja majd, hogyan alakul az oktatás-, a foglalkoztatás-, a gazdaság- és a fejlesztéspolitika.

A Jobbik képviselője, Farkas Gergely nem Balog személyét utasította el, hanem magát a minisztériumot. Mint mondta: túl sok és túl súlyos területeket vontak össze, egyetlen ember sem alkalmas arra, hogy egy ilyen megaminisztérium élén helyt álljon.

Hasonlót fogalmazott meg Hiller István volt szocialista oktatás miniszter is, aki szerint a tárca nem szolgálja Magyarország ügyét , mert ilyen összetételben nem alkalmas rá: „ön egy alkalmatlan feladatra egy alkalmas ember” - mondta Balognak.

Ha hét tárcát nem lehet összefogni egy embernek, akkor senki sem alkalmas miniszterelnöknek, mondta erre Balog. A miniszterjelölt szerint ugyanis a feladat nem más, mint hogy hét területet valakinek össze kell fognia és a működésüket összehangolni. Amikor nagy rendszereket alakítanak át és ezeknek közük van egymáshoz, a minisztérium egyfajta előszűrő lehet, ahonnan már konszenzusos javaslatokat lehet a kormány elé terjeszteni, mondta Balog. „Ha a kormányzás lobbiérdekek küzdelme lenne, akkor úgy járnánk mint önök” - üzente Hiller Istvánnak. A jelölt szerint a mostani kormány más gondolkodásmódot képvisel, olyan államtitkárok dolgoznak a tárcánál, akik látják és képviselik a nagy átalakítás lényegét és akár saját területük lobbiérdekeiről is le tudnak mondani.

06

A meghallgatáson a képviselők kérdésnek álcázott monológjai hosszabb időt vettek el, mint Balog válaszai. Arra a kérdésre, hogy milyen esélyei vannak annak, hogy a tanárok fizetését 2013-tól megemelik, Balog azt mondta: az életpályarendszer 2013 szeptemberétől indul, de mindig hozzátették, hogy a a béremelést csak az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében tudják megvalósítani. "Ma egyetlen országban sem tudják megmondani, milyen lesz a jövő évi költségvetés, talán egyedül Németországban". Balog ugyanakkor úgy látja: a tanárokkal szemben támasztott szakmai követelmények megerősítését és a bérek emelését csak együtt lehet elindítani.

Több képviselő is firtatta, hogy hogyan akarják javítani a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását. Balog erre azt mondta: nagyon fontosnak tartják a felzárkóztatást, hiszen ez minden harmadik embert érint Magyarországon, de legalább ilyen fontos a közép támogatása és megerősítése is. Azokra a családokra is gondolnak, akik viselik a terheket, rendesen iskoláztatják gyermekeiket és megfelelő szociokulturális háttérrel küldik iskolába őket.

Balog korábban is méltatta a szocialisták által a romáknak indított útravaló ösztöndíjprogramot, de az szerinte nem működött jól az adminisztráció és a korrupció miatt. „Az milyen ösztöndíjprogram, ami független a teljesítménytől, a diák akkor is pénzt kapott, ha megbukott” – tette fel a kérdést. Ezért alakították át úgy, hogy a diák és a mentortanár is akkor kap több pénzt, ha jobb eredményeket produkálnak.

02

A tárca várományosa azt mondta: a roma vagy más hátrányos helyzetű gyerekeket 10 éves kor alatt nem lehet kollégiumba vinni. Ebben a korban jobb, ha a családjukban vannak, még ha az nem is működik mindig családként. A szocializáció terepe ilyenkor az óvoda és az iskola kell, hogy legyen. Kiírtak viszont egy egymilliárd forint értékű európai uniós pályázatot is, amely a bentlakásos roma szakkollégiumokat támogatja. Osztolykán Ágnes (LMP) kérdésére utalva Balog azt mondta: nincs szó arról, hogy pedagógusok tömeges elbocsátását terveznék. A pedagógusokat igenis tudják alkalmazni, de egy részüknek fontos új feladata lesz: be fognak kapcsolódni a felzárkóztatásba.